Enschede

Meeste Twentse huizen voor ouderenzorg zijn virusvrij

Het merendeel van de verpleeghuizen en woonzorgcentra in Twente is nog altijd coronavrij. Op plekken in de ouderenzorg waar het virus wel toesloeg klinken voorzichtig positieve geluiden over een stabilisatie van het aantal patiënten.

456201 963945
Josien Kodde | Tubantia

Dat is goed nieuws, maar er klinkt her en der ook meteen een waarschuwing. Het is nog veel te vroeg om de beperkende maatregelen los te laten. De tehuizen blijven voorlopig gesloten voor bezoekers. Dat is conform de richtlijn van het RIVM en de door het kabinet opgelegde maatregelen.

âMomentopnameâDe licht optimistische signalen van nu kunnen een momentopname zijn. Maar toch. Bij Zorggroep Sint Maarten waren alle testresultaten van de afgelopen twee weken negatief. In Huize Franciscus (Ootmarsum), Gereia (Oldenzaal) en Gravenstate (Denekamp) van Sint Maarten zijn nog wel zieke bewoners. De overige acht locaties zijn vanaf het begin van de uitbraak coronavrij.

Er komen ook hoopgevende berichten vanuit het Ariënshuis in Glanerbrug. Dit was een van de eerste verpleeghuizen in de regio waar corona uitbrak. âHet merendeel van de patiënten is beter gemeld. Samen met microbiologen en artsen hanteren we strakke criteria met een grote veiligheidsmarge. Die in acht nemend hebben de ouderen die niet langer ziek zijn, iets meer bewegingsvrijheid. âDat wil zeggen: de bewoners mogen uit isolatie, maar zijn nog wel in quarantaine. Dit betekent dat ze van de kamer af mogen, maar nog niet van de afdelingâ, aldus woordvoerder Ilone Baake van Liberein, waar Ariënshuis onder valt.

âLeven bij de dagâDaar waar sommige organisaties in de ouderenzorg durven te hopen, zijn andere terughoudend. Volgens TriviumMeulenbeltZorg en ZorgAccent is het nog te vroeg om uitspraken te doen over stabilisatie. Ze willen geen conclusies trekken en de komende weken afwachten. âWe leven bij de dag. Het kan morgen zomaar anders zijnâ, aldus bestuurder Aline Poolen van ZorgAccent, met vestigingen op twaalf locaties één van de grotere organisaties in Twente op het gebied van ouderenzorg.

LocatiesElf van de twaalf locaties van ZorgAccent zijn coronavrij. De grootste van de twaalf, Krönnenzommer in Hellendoorn, telt een zeer beperkt aantal Covid-19-patiënten.

Van de 22 huizen van CarintReggeland zijn er zes waar extra beperkende maatregelen van kracht zijn vanwege de aanwezigheid van het virus. Dat zijn Huis De Botterhof in Wierden, Titus Brandsmahof in Almelo, Dokter Eekmanhof in Denekamp, ât Gerbrand en Het Woolde in Hengelo en Eltheto in Rijssen.

VirusvrijBij Livio zijn in beide verpleeghuizen Cromhoff (Enschede) en Wiedenhof (Haaksbergen) geen coronabesmettingen geconstateerd. Hetzelfde geldt voor de zeven kleinschalige woonvormen voor verpleeghuiszorg in Neede, Eibergen en Haaksbergen. âMet uitzondering van de locatie Broekheurnerstede in Enschede zijn ook onze negen woonzorgcentra virusvrij. Maar we houden een slag om de arm. Slechts een deel van de bewoners staat onder zorg bij een specialist ouderengeneeskunde van Livio. Daar hebben we zicht op. Er is ook een categorie cliënten met een eigen huisarts. Daarvan weten we niet hoe de situatie isâ, aldus Marit van Keulen-Rous, woordvoerder van Livio.

Goede sfeerMeerdere organisaties melden dat de sfeer in de huizen goed is. Door het organiseren van extra activiteiten en tot stand brengen van contactmomenten van bewoners met hun familie, probeert personeel te helpen waar het kan.

Giovanni Oddo van Zorggroep Sint Maarten: âDat we geen bezoekers mogen ontvangen is heel zwaar. Vooral voor familie die dagelijks bij dierbaren kwam is elke dag dat dit langer duurt er één te veel. Het is vol te houden omdat mensen beseffen dat de maatregelen lijken te helpen.â

âDaardoor lijkt een soort acceptatie te bestaan. Bewonderenswaardig. De burgerinitiatieven helpen enorm. Zoveel kaartjes, zangmomenten voor de ramen en andere spontane acties. Dat doet ons bijzonder goed in deze moeilijke tijd.ââ

Particuliere zorgEen enkele zorgorganisatie heeft het coronavirus tot nog toe helemaal buiten de deur kunnen houden. Huize den Oostenborgh in Ootmarsum en Villa Meijling in Borne, beide onderdeel van de Stichting Welstee Zorgvillaâs (particuliere verpleeghuiszorg), is daar een voorbeeld van. Directeur Bert Kolfoort legt uit dat de tehuizen al een week eerder op slot zijn gegaan dan het moment waarop de overheid tot deze generieke maatregel besloot.

Dat is overigens geen enkele garantie voor geen besmettingen. Meerdere ouderenzorglocaties lieten in een eerder stadium dan opgelegd geen bezoek meer toe, maar werden toch geconfronteerd met zieken. Kolfoort: âDe sfeer bij ons is goed. Ondanks dat we geen contact hebben met de buitenwereld. Dat is verdrietig, maar iedereen accepteert het. We maken filmpjes, videoâs, we doen aan beeldbellen en sturen fotoâs via WhattsApp.â

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Lars Smook