Enschede

Huisartiesten Wilminktheater maken ‘liedjes van hoop’, geïnspireerd door hun publiek

Altijd al je âeigenâ liedje willen horen, gezongen door André Manuel, Laus Steenbeeke of Janke Dekker? Het Wilminktheater geeft zijn publiek de kans. Wie een eigen gedicht, gedachte of verhaal opstuurt, kan de makers inspireren tot een professioneel en persoonlijk lied.

456204 951977
Marjon Kok | Tubantia
De huisartiesten van het Wilminktheater kunnen het podium niet op, het theater mist zijn publiek en het publiek op zijn beurt weer de voorstellingen. Daarom bedacht het Wilminktheater âVerse liedjes voor de grote hoopâ. Wie wil, kan een zelfgeschreven tekst of gedicht of een hersenspinsel aanleveren om de liedjesschrijvers en componisten te inspireren. âVertel erbij waarom die tekst een lied moet worden en onze huisartiesten gaan ermee aan de slagâ, zegt theaterproducent Gerard Cornelisse. Hij is elk jaar verantwoordelijk voor de eigen kerstproducties van het Wilminktheater en voor locatiespektakels als Stork! en Het verzet kraakt.

Hits voor Marco BorsatoJan Tekstra bijvoorbeeld. Hij schreef hits voor Marco Borsato, Maan en tekende voor vele liedteksten uit de Twentse producties Stork! âOf onze eigen Henny Thijssen. Ook hij heeft vele Hollandse levensliederen op zijn naam staan. Maarten de Groot en Lloyd Philippo zouden de muziek kunnen componeren, en Jos Pijnappel kan het orkest samenstellen dat de muziek speeltâ, zegt Gerard Cornelisse. âJoke Tromp, de Enschedese die na The Voice of Holland senior op haar 60ste een carrière als jazzzangeres ambieert, zou het kunnen zingen.â

Een keur aan huisartiesten doet mee. De meeste uit Twente, sommigen van daarbuiten. Een ding hebben ze gemeen: ze stonden allemaal in de eigen producties van het theater én doen allemaal graag mee aan het initiatief uit Enschede. Gerard Cornelisse: âZo houden we onze mensen toch een beetje aan het werk en kunnen we online iets moois doen voor de mensen die normaal gesproken naar het theater komen.â Want als de liedjes zijn gemaakt en uitgevoerd, komen de opnamen op wilminktheater.nl te staan.

Benefiet voor artiestenOmdat de artiesten die leven van hun voorstellingen niet kunnen optreden, denkt Cornelisse erover om âals de natuur weer beter isâ een benefietvoorstelling voor hen in het theater te houden. Daar kunnen de liedjes die de komende tijd worden gemaakt live worden uitgevoerd.

Publiek bindenVoor het Wilminktheater is dit een manier om de bezoekers verbonden te houden met het theater en de makers. De âliedjes voor de grote hoopâ is niet de enige actie. Onder het motto âmet afstand uw theaterâ komt er regelmatig een column online van steeds weer een andere theatermaker, acteur, cabaretier of ondernemer uit het culturele veld. Verder is er een âode aan de grote drie van Enschedeâ: Henk Elsink, Harrie Bannink en Willem Wilmink. Journalist Ton Ouwehand verzamelt de nog niet zo bekende fotoâs en verhalen over de drie en deelt ze met het publiek.

Wie een tekst wil inleveren om de makers van het Wilminktheater te inspireren, kan deze mailen naar: redactie@wilminktheater.nl. Bij de inzending wordt een korte motivatie gevraagd waarom de tekst het verdient te worden omgezet naar een liedje. Meer op: wilminktheater.nl

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Frans Nikkels