Enschede
Hengelo
Toelichting
Video
Radio

Extra journalisten voor samenwerking 1Twente en RTV Oost

De lokale omroep 1Twente, provinciale omroep RTV Oost en landelijk omroep NOS gaan samenwerken. Minister Slob heeft geld beschikbaar gesteld voor twee extra journalisten die de samenwerking tussen 1Twente en RTV Oost vorm gaan geven. In heel Nederland worden 63 journalisten aangesteld die de uitwisseling van content tussen lokale en provinciale omroepen op gang gaan brengen.

De lokale journalistiek moet verbeteren, wordt al lange tijd gezegd. Directeur Flip van Willigen van 1Twente zit in een landelijke stuurgroep die aan die verbetering werkt. Volstrekt logisch is dat de gezamenlijke publieke omroepen, lokaal, provinciaal en landelijk, gaan samenwerken en elkaar helpen in de nieuwsvoorziening.

Proeven

In Den Haag wordt ook gezien dat er geld geïnvesteerd moet worden om de lokale journalistiek te redden en dat er gewerkt moet worden aan de kwaliteit. Vandaar dat de minister de knip trok. Of zoals directeur Flip van Willigen het zegt: “We hebben geld gekregen om proeven te doen. Je zag dat de publieke omroepen een beetje concurrent werden van elkaar. Dat kan niet. Die 63 journalisten krijgen de rol om de lokale journalistiek te versterken, de verbinding tussen de publieke omroepen tot stand te brengen en het belangrijk nieuws verder te leiden naar de andere lagen.”

De eerste 40 verslaggevers van de 63 beginnen al op 1 mei.

Niveauverschil

Volgens Van Willigen moet er nog wel veel werk worden verzet. “Er zit bij de lokale omroepen een heel groot verschil in niveau. Sommigen hebben al moeite genoeg om de technische zaken voor elkaar te krijgen, laat staan dat ze aandacht kunnen besteden aan nieuwsverhalen. Je hebt omroepen met potentie die iets extra’s willen met journalistiek, de journalisten die daar worden geplaatst doen de dagelijkse nieuwtjes en zorgen dat die bij de regionale omroepen terecht komen.

En dan zijn er de grotere omroepen zoals 1Twente die de infrastructuur voor elkaar hebben en ook bezig zijn met onderzoek. Die infrastructuur wordt verder versterkt.”

De versterking voor 1Twente bestaat uit journalist Wilco Louwes die van TCTubantia overkomt.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.