Video

Sportcluster aan de Geessinkweg krijgt vorm

‘’Een park waar diverse sporten beoefend kunnen worden en oud en jong elkaar kunnen ontmoeten’’. Dit is hoe voorzitter Gerard Tenniglo van Victoria ’28 de toekomst van het sportcluster voor zich ziet in Enschede-Zuid. Op het sportpark aan de Geessinkweg zijn de voetballers van FC Aramea en Victoria’28 gehuisvest. De kans bestaat dat daar nog een derde club aan wordt toegevoegd. De voornaamste kandidaat lijkt FC Suryoye

Sportcluster gunstig voor alle partijen

Die club deelt nu nog aan de noordkant van de Geessinkweg het sportcomplex met UDI en zou dan straks verhuizen naar de andere kant van de rotonde aan de Broekheurnering. “Voor de clubs wordt het ook beter, we kunnen de kosten delen en dat scheelt enorm’’, aldus Tenniglo.

Voor de voorzitter van Victoria is het realiseren van zo’n sportcluster een reële optie. Daarover informeerde vorig jaar de leden in de ledenvergadering. De club is namelijk door de gemeente samen met Avanti uit Glanerbrug aangewezen als een van de toekomstige sportclusters. Over de invulling komt steeds meer duidelijkheid. Het voorstel moet nog door de gemeenteraad worden behandeld.

Maatschappelijke ontmoetingsplek

Zo’n sportcluster is meer dan alleen maar een kantine, kleedkamers en voetbalvelden. De clubs moeten er ook voor zorgen dat de locatie een maatschappelijke ontmoetingsplek wordt waar uiteindelijk ook andere maatschappelijke instellingen een plek kunnen krijgen en ontmoetingsactiviteiten worden georganiseerd. ‘’Het enige wat moet gebeuren is dat het complex vernieuwd wordt, dat voldoet niet meer aan de eisen’’, meldt de voorzitter wijzend op de nieuwe ontwikkelingen waarbij het sportcluster straks naast alle maatschappelijke activiteiten ook nog eens plaats moet bieden aan 1200 tot 1500 leden.

Rooskleurige toekomst

De ontwikkeling in Enschede zorgt volgens Tenniglo voor een ‘gezonde toekomstbestendige basis en accommodatie’. Daarnaast heeft de gemeente Enschede er gewoon belang bij om de grote hoeveelheid clubs te concentreren op sportclusters om grond vrij te spelen voor bijvoorbeeld woningbouw.

De voorzitter denkt ook dat er veel efficiëncy voordelen zijn te behalen en dat dus de clubs goedkoper uit zijn. “Je hoeft maar een keer de administratie doen, maar een keer een sponsor te benaderen. Je profiteert van meer vrijwilligers en kunt investeren in trainers. Fusie is niet het doel, maar je doet wel gezamenlijke dingen.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.