Enschede

'Als je bij de fietstunnels bekeken wilt worden, zet je zelf de camera's aan'

Fietsers en voetgangers die zich bij de fietstunnels onveilig voelen, moeten zelf veiligheidscamera's aan kunnen zetten. Dat idee komt uit de koker van burgemeester Onno van Veldhuizen die er al deskundigen naar liet kijken.

456440 HKEB7395
Redactie | 1Twente

Cameratoezicht bij fietstunneltjes? Dat kan niet. âJe kunt niet als overheid iedereen met de camera volgenâ, zegt burgemeester Onno van Veldhuizen in het liveprogramma 1TwenteVandaag dat elke dag tussen 16.00 en 17.00 uur wordt uitgezonden.

Maar wat nu als fietsers en voetgangers zelf gevolgd willen worden, omdat ze dat veiliger vinden? âZe de cameraâs zelf kunnen aanzetten met hun telefoonâ, oppert Van Veldhuis.

RobotprofessorHij voegde de daad bij het woord en nam contact op met de robotprofessor van de Universiteit Twente. âDie vond het een goed idee. We bekijken nu of we het idee handen en voeten kunnen geven zodat wanneer je bekeken wilt worden je de cameraâs zelf kunt aanzettenâ, aldus de burgemeester.

Fietspaden blijven open
In 1TwenteVandaag maakte hij ook bekend dat voorshands tijdens de paasdagen geen populaire fietspaden worden afgesloten. Van Veldhuizen: âOp dit moment wordt alleen aan de Holterberg gedacht, omdat daar veel motorrijders en fietser worden verwacht." De gedachten zijn inmiddels omgezet in actie. De Veiligheidsregio heeft besloten de toeristenweg die dwars door het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug loopt van vrijdag tot en met maandag van 12.00 tot 17.00 uur af te sluiten voor alle gemotoriseerde verkeer.
Over al die andere paden en wegen zegt de voorzitter van de Veiligheidsregioj: âDe paden op de lanen in met anderhalve meter afstand.â