Enschede

VIDEO | Corona-tracking met een app…

Apps en data lijken een belangrijk wapen te worden in de strijd tegen corona. Enschedese app-bouwer Marcel Roorda was te gast bij 1Twente Vandaag, waar hij vertelde over de werking van de app die hij in gedachten heeft en privacy.

Ernst Bergboer | 1Twente

Het idee is eenvoudig: een app die âweetâ of je corona hebt of niet en dat broertjes- en zusjes-apps om zich heen influistert. Via bluetooth. Iedereen die zoân app op zijn mobieltje heeft kan zelf aangeven of hij besmet is of niet en zien of hij bij iemand in de buurt is geweest die besmet is.

Rode schermen in China
Nederlandse bedenkers en bouwers, zoals Roorda, kiezen voor bluetooth. Anders dan in China en Zuid-Korea, bijvoorbeeld, waar mensen via 5G worden gevolgd en algoritmes bepalen hoe groot het risico is dat je besmet bent met COVID-19. Is dat te groot, dan kleurt je scherm rood en mag je niet meer reizen. Simpel. Maar ondenkbaar in het privacy-minnende Westen.

Privacy gewaarborgd
Met Bluetooth is het wel mogelijk om informatie uit te wisselen zonder persoonsgegevens bloot te geven. Roorda: âDe app genereert een unieke code, die niet te herleiden is naar persoonsgegevens of een telefoonnummer, of iets dergelijks. Er wordt ook niets in een cloud opgeslagen.â Apps communiceren alleen naar elkaar, met een code die geen andere informatie bevat dan âbesmetâ of âniet besmetâ, informatie die de bezitter van de telefoon zelf aan of uit zet. âDe app is voor jezelf. Jij weet dan of je in contact bent geweest met iemand die besmet is, meer nietâ, aldus Roorda. âZonder dat je weet om wie dat gaat. Je kunt dan zelf maatregelen nemen.â

Controle op misbruik
Toch pleit Roorda voor controle op die informatie door een officiële instantie. Roorda: âOm misbruik te voorkomen.â Denk aan grappenmakers die het leuk vinden om paniek te zaaien. Hoe zoân instantie die controle moet gaan doen zonder dat er informatie wordt uitgewisseld die wel te herleiden is naar personen, vertelde Roorda niet.

Ethiek en corona
Morgen praten we in 1Twente Vandaag met techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek over onder andere de vraag waar de grens ligt tussen het belang van privacy en het gebruik van apps en persoonsgegevens om enge virussen te bestrijden.

Het gesprek met Marcel Roorda is hieronder terug te zien.

1Twente Vandaag is dagelijks van 16 tot 17 uur te zien op onze site, op Facebook en YouTube en via de website van TC Tubantia.

Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente