Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Gemeente Enschede reikt stad de hand met steunpakket crisismaatregelen

456623 871969

Van het opschorten van marktgelden tot de doorbetaling van subsidies: met een pakket maatregelen wil Enschede ondernemers en organisaties in de coronacrisis tot steun zijn.

Teun Staal | Tubantia

Zelf de rekening van relaties sneller voldoen en aan de andere kant uitstel van betaling verlenen aan partners die door de coronacrisis krap bij kas zitten. Met een reeks plaatselijke regelingen steekt het college van burgemeester en wethouders ondernemers, organisaties en inwoners die in zwaar weer verkeren de helpende hand toe.

Aanvulling

De lokale crisismaatregelen vormen een aanvulling op het landelijke steunpakket dat eerder al door het Rijk naar buiten is gebracht en dat de sociaaleconomische schade door de coronacrisis zoveel mogelijk moet beperken. Het college sleutelde al een paar weken aan de eigen maatregelen en heeft er afgelopen dinsdag een definitief besluit over genomen.

Met de ondersteuningsoperatie komt de gemeente veel meer instanties dan alleen het lokale bedrijfsleven tegemoet. Vorige week werd al bekend dat Enschede voor bijna een miljoen euro aan gepland onderhoudswerk naar voren haalt ten gunste van datzelfde bedrijfsleven. Naast fiscaal vriendelijke regelingen voor ondernemers komen de crisisvoorzieningen ook sportclubs, culturele instellingen en organisaties binnen de maatschappelijke sector (sociaal domein) ten goede.

Zorgen verlichten

We hopen dat we hiermee de zorgen van zoveel mogelijk mensen kunnen verlichten , zegt wethouder June Nods (financiën) over de ondersteuning. Wat de combinatie van de regelingen financieel betekent voor de in Enschede toch al nooit rijkelijk gevulde gemeentekas, kan Nods nog niet zeggen. De omvang daarvan wordt later wel duidelijk. We moeten deze maatregelen nu gewoon nemen in het belang van de stad, waarbij we niet weten hoe lang ze nodig zullen zijn.

Nods sluit niet uit dat er nog meer regelingen volgen. Dat hangt ook af van de duur en diepte van de crisis. Mocht er meer nodig zijn, dan moeten we het daar met de gemeenteraad over hebben. Dat zou bijvoorbeeld kunnen bij de behandeling van de zomernota.

Minder parkeerinkomsten
Dat de crisis Enschede bergen geld kost en flink wat inkomsten scheelt, is duidelijk. Nods wijst wat dat laatste betreft bijvoorbeeld op de parkeergarages die als gevolg van alle corona-ontwikkelingen nagenoeg leegstaan. Normaal gesproken zijn de parkeerinkomsten goed voor 2 ton per week. Ik weet niet exact hoe hoog het bedrag is dat we nu mislopen, maar dat het fors is, staat wel vast.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.