Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Virtuele vioolles? €œHet kan, maar ik mis de interactie €

456661 still vioolles

De vioolgeluiden zijn nog wel te horen. Alleen zijn ze wat dof. Want ze komen uit de tablet van viooldocente Manuela Tannemaat. Sinds kort moet zij haar lessen op afstand geven. En dat vraagt meer inzet van iedereen.

Laura Ratering | 1Twente

De eerste week was het ontzettend ploeteren , weet Tannemaat zich nog te herinneren. Bij mij en bij de ouders. Iedereen moet een account aanmaken zodat we kunnen videobellen en dat kan niet bij iedereen. Tannemaat geeft aan dat niet iedereen dezelfde mogelijkheden heeft, waardoor mobile telefoons soms niet goed werken of de verbinding slecht is.

Ook Tannemaat had hiermee te maken. Doordat haar man en kinderen nu tevens thuis werken, is iedereen ingelogd op hetzelfde wifi-netwerk. Daardoor moesten wij heel snel schakelen en een wifi versterker aanschaffen , aldus de docente.

Praktische problemenNaast de technische problemen zijn er ook praktische problemen. Violen gaan, vooral als het iets kouder is, sneller kapot. Bijvoorbeeld kunnen de snaren losschieten , legt Tannemaat uit. Sommigen kregen het met uitleg zelf voor elkaar maar sommigen moesten langskomen. Zij hebben de violen bij mij op de oprit gelegd en ik heb de instrumenten dan opgehaald. Zo werden er ook alle maatregelen aangehouden.

Tannemaat wil zo snel mogelijk weer terug naar de fysieke lessen. Ik zit nu de hele dag achter een beeldscherm , zegt ze. Daar heb ik natuurlijk als muzikant niet voor gekozen. De interactie is er gewoon niet.

Voor nu moeten Tannemaat en haar leerlingen nog wel even op deze manier door. Dat geldt ook voor andere collega s van Kaliber Kunstenschool. Sommigen zijn wat handiger, sommigen niet. Maar we hebben leuke dingen bedacht. Bij Kaliber Kunstenschool bieden wij allerlei verschillende online cursussen aan. Wie dus juist in deze tijd iets nieuws wil leren, is altijd welkom op onze website.

Beeld: still uit video, © 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.