Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Huizenmarkt: €œZaken aan de gang houden, dat is het belangrijkste €

456741 HKEB7421

Makelaars hebben niet direct last van terugval of stilstand. Nog niet, in elk geval. Volgens Michel ten Hag is het nu vooral zaak zaken aan de gang te houden.

Ernst Bergboer | 1Twente

Even was er een hick-up, maar de verkoop van huizen stagneerde niet. De huizenmarkt is, volgens Ten Hag, heel afhankelijk van het vertrouwen van consumenten. Dat vertrouwen heeft weliswaar een abrupte deuk opgelopen nu, maar zodra dat vertrouwen weer een beetje terugkomt, ziet Ten Hag de verkoop wel weer op gang komen.

Verschillen in groepen kopers
Wij merken niet dat mensen de hand op de knip houden , zegt Ten Hag. Maar als je normaal tien mensen voor een huis hebt en nu vijf, dan wordt dat huis uiteindelijk evengoed verkocht. Ten Hag wees wel op verschillen in groepen huizenkopers. Je ziet wel dat ZZP ers die anders gekocht hadden nu zeggen: Ik teken even niet, want ik heb deze maand geen nota s kunnen sturen of mijn nota s zijn niet betaald. Maar mensen met een vast dienstverband blijven, nu het kabinet maatregelen heeft genomen om doorbetaling van loon mogelijk te maken, wel op de markt bewegen.

Coronaproof bezichtigen
Bezichtigingen zijn bij Ten Hag coronaproof. Dat wil zeggen: vinden plaats binnen de kaders die het RIVM stelde. Ten Hag: De verkoper is er niet bij, kopers komen met maximaal twee mensen en wij dragen handschoentjes. Potentiële kopers moeten wel gezond zijn. Is dat niet zo, dan zeggen we: Niet komen.

Zaken aan de gang houden
Als het om huur gaat, is Ten Hag duidelijk. Je moet natuurlijk altijd kijken naar wat er mogelijk is, maar het is nu vooral heel belangrijk om zaken aan de gang te houden. De eerste mails telefoontjes over prijs en uitstel zijn geweest. Ten Hag heeft alleen panden in beheer en overlegt dan met de eigenaar. Ten Hag: Maar als een eigenaar iets met die huursom kan doen, dan is dat het beste. Dan heeft ie straks nog een huurder, anders niet.

De Enschedese makelaar heeft geen somber beeld van de toekomst. We komen uit een periode van huizenschaarste. De vraag is nog steeds veel groter dan het aanbod. Dus als we deze eerste periode voorbij zijn, dan komt het wel weer op gang.

Het hele gesprek met Michel ten Hag vind je hieronder. Meer zien van 1Twente Vandaag? Surf dan naar onze site.

Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.