Enschede

Extra grenscontroles in Twente: ‘We kunnen grensverkeer ontmoedigen, maar niet beboeten’

Veel onaantrekkelijker dan nu kan het automobilisten bijna niet worden gemaakt om de grens over te gaan, tenzij de grens wordt gesloten. Maar Nederland en Noordrijn-Westfalen willen inperken van de open grenzen koste wat kost voorkomen.

456752 966640
Wilco Louwes | Tubantia

Met het verruimen van de reguliere grenscontroles door de Koninklijke Marechaussee worden alle gangbare mogelijkheden benut om grensverkeer binnen de perken te houden en verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het mobiel toezicht, waarbij voertuigen steekproefsgewijs aan de kant worden gezet, wordt met name dit paasweekend intensief uitgevoerd. Maar ook daarna worden de grenzen 24/7 intensiever in de gaten gehouden om ongeoorloofde bezoekjes aan het buurland te voorkomen.

Ontmoedigingsbeleid aan de grensAnk Bijleveld, de minister van Defensie, nam vrijdag rond het middaguur een kijkje bij een grenscontrole in De Lutte. Ter hoogte van de eerste afslag op de A1 op Nederlands grondgebied werden grensgangers door een motoragent richting de mobiele controle begeleid. Nagenoeg elke Duitse personenauto werd aan de kant gezet. De bestuurders werden onderworpen aan vragen over het doel en de noodzaak van het bezoek aan Nederland.

âWe proberen Duitse en Nederlandse automobilisten vooral te ontmoedigen om over de grens te gaanâ, aldus Ank Bijleveld. Je moet dus een geldige reden hebben, omdat je bijvoorbeeld in het buurland woont of werkt of vanwege bijzondere omstandigheden. Een Duitser die voor de goedkope koffie naar Nederland afreist, heeft geen geldige reden. Hij zal daarom bij de grenscontrole door de marechaussee worden verzocht rechtsomkeert te maken.

Inkopen zijn geen gegronde redenMaar wat als een Duitser in strijd met dat verzoek tóch doorrijdt naar de supermarkt? Dan wordt er geen achtervolging ingezet, zegt minister Bijleveld. âWe kunnen de mensen niet dwingen en ook geen boetes uitschrijven.â Dat wil zeggen: zolang zij zich aan de coronamaatregelen houden en dus niet met te veel personen in de auto zitten. âHet is niet verboden. De grens is namelijk niet dicht.â

Uit het zuiden van het land kwamen vrijdagmiddag berichten dat veel Duitse automobilisten zich niet houden aan het verzoek om terug te keren. Die indruk heeft de Marechaussee Brigade Oostgrens-Noord niet in Twente en de noordelijker gelegen provincies. âVanaf de A12 richting het noorden is het aanmerkelijk rustiger op de weg dan in het zuidenâ, aldus brigadecommandant Patrick Taribuka. âGelukkig zijn de meeste mensen in dit gebied zich bewust van de noodzaak van de maatregelen en houden zij zich aan de oproep om niet de grens over te gaan.â

âNegen van de tien gevallen is er begripâDeze vrijdagmiddag passeren er veel in Duitsland woonachtige Nederlanders die voor hun werk of tijdelijk verblijf in Nederland moeten zijn. Een ouder echtpaar plus passagier (allen zonder identiteitsbewijs) en een Duitse brandweerman die op zijn vrije dag besluit te vissen in Nederland, worden verzocht terug te keren. Ze zeggen zich aan het verzoek te houden. âIn negen van de tien gevallen wordt er begrip getoond en gaat de bestuurder weer terugâ, zegt Taribuka.

De komende tijd worden vaker grenscontroles gehouden. Niet alleen bij de grote grensovergangen, zoals de A1 bij De Lutte en de N35 bij Enschede, maar ook de kleinere passages. De Duitse politie doet hetzelfde. Het beleid in beide landen is in samenwerking op elkaar afgestemd. De deelstaatregering van Noordrijn-Westfalen heeft gisteren nieuwe regels voor reizigers vanuit het buitenland vastgesteld. Ook daar geldt een ontmoedigingsbeleid voor ongeoorloofde bezoekjes. âInkopen zijn geen gegronde redenâ, aldus een woordvoerder van de deelstaatregering. Tanken evenmin. Desgevraagd laat hij weten dat er geen boetes worden uitgeschreven.

De open grens is heiligMet de intensievere controles en het ontmoedigingsbeleid doen Nederland en Noordrijn-Westfalen een uiterste poging om grenstoerisme nog verder tegen te gaan. Het sluiten van grenzen wordt koste wat kost voorkomen. Bijleveld beaamt dat. âHet is heel belangrijk dat de grens open is en open kan blijven. Dat komt omdat er veel economisch verkeer is van en naar Noordrijn-Westfalen. We zijn de grootste goederengrens van Nederland en Duitsland.â

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Carlo ter Ellen