Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Herstelmodel van Van Veldhuizen: feiten en cijfers

456743 HKEB7437

Voorzichtig vooruitkijkend trekt Onno van Veldhuizen alvast een paar grote lijnen voor de manier waarop Enschede en Twente uit het corona-moeras moeten gaan opstaan. In 1Twente Vandaag schetste hij die.

Ernst Bergboer | 1Twente

Regels zijn er niet - nog niet - als het gaat om het antwoord op de vraag wie straks geholpen moet worden, voor hoe lang en waarmee. Toch is het aan overheden om die vraag te beantwoorden. Zij verdelen - op alle niveaus - de middelen die nodig gaan zijn om bedrijven, organisaties en instellingen overeind te houden.

Red mij Dat is een belangrijke vraag , stelde Van Veldhuizen. Iedereen rent nu naar overheden: Red mij, red mij , en dat is logisch. Ik denk dat je dat ook wel moet doen. Als alles omvalt, ontmantel je de samenleving.

Behalve de regels voor behoorlijk openbaar bestuur zijn er geen kaders vastgesteld voor de manier waarop die hulp verdeeld moet worden. Van Veldhuizen nam toch een voorschot. Gelijke gevallen moet je gelijk behandelen. Mijn model is verder dat je je moet baseren op feiten en trends.

4.000 - 20.000 banen wegVan Veldhuizen meldde dat Kennispunt Twente - zeg: het Twentse CBS - landelijke cijfers nu aan het vertalen is naar onze regio. Dan zie je dat er, afhankelijk van het scenario, tussen de vier- en twintigduizend banen verdwijnen. Dat is natuurlijk heel beroerd. We moeten dus gaan kijken naar welke sectoren zichzelf, met wat hulp, kunnen redden en welke niet.

Van Veldhuizen erkende dat lokale overheden ook nu al kijken naar Den Haag en Europa voor ondersteuning. Gemeenten zijn zwak, natuurlijk. We doen wat we kunnen, bijvoorbeeld zelf rekeningen sneller betalen en later innen, maar we kunnen dit niet zelfstandig oplossen.

Hieronder vind je het hele gesprek met Onno van Veldhuizen in 1Twente Vandaag. De integrale uitzending vind je terug op onze site.

Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.