Verkeer
Stuur appje
Zoek

Lockdown Broekheurnerstede opgeheven - het gevolg is bizar

456949 966919

Het coronavirus is onder controle bij de Broekheurnerstede. Dus is de lockdown opgeheven. Het gevolg is bizar: de ouderen gaan naar buiten om hun massaal toegestroomde familie te ontmoeten.

Marjon Kok | Tubantia

Livio heeft daarom extra beveiligers ingezet om waar nodig groepen mensen uit elkaar te halen. De gewone afspraken gelden weer in de Broekheurnerstede , zegt Marit van Keulen, manager cliëntbeleving van Livio. Maar dat bleek op de eerste dag heel moeilijk te zijn.

Veel familieleden zochten zaterdag de ouderen op, om elkaar buiten te ontmoeten. Het stralende weer zorgt ervoor dat iedereen buiten kan zijn. Mensen die te dicht bij elkaar stonden, moesten worden gecorrigeerd door de verpleging. Daarom hebben we voor de paasdagen extra beveiliging gevraagd , zegt Van Keulen.

Waarom op de Broekheurnerstede dan toch de lockdown niet opnieuw wordt ingesteld? Als het virus onder controle is, wil je de cliënten toch weer enige vrijheid geven , aldus de manager. Maar de gewone regels blijven gelden. Géén visite, niet meer dan drie mensen bij elkaar en zeker op 1,5 meter afstand van elkaar. Maar dat bleek even heel moeilijk voor mensen. Ze ontmoeten elkaar buiten.

Meer dan drie wekenZe heeft overigens best begrip. Meer dan drie weken lang moest iedereen op z n kamer blijven. Op verschillende verdiepingen waren mensen besmet met het virus. Nu dat onder controle is en we mensen wat meer vrijheid kunnen geven, sprongen ze uit de band.

Ook Eerste Paasdag was het s morgens druk, buiten bij het woonzorgcentrum. Twee beveiligers van RJ Safety & Security hebben de cliënten die visite hadden echter verzocht naar binnen te gaan, waarop het bezoek naar huis ging.

Genieten van de zon kan bestOuderen die dat willen, kunnen alleen en op afstand van elkaar van het zonnetje genieten. Eerste Paasdag ging het er aanmerkelijk gedisciplineerder aan toe dan zaterdag het geval was. Nu gaat niet iedereen tegelijk naar buiten en is de familie weg , zegt een van de beveiligers. Het besef dat ze voorzichtig moeten zijn is er nu wel. Ze houden afstand en komen niet meer allemaal tegelijk naar buiten.

Ze werden een beetje dol Ook Marit van Keulen haalt opgelucht adem. De ouderen mochten weer en werden een beetje dol. Wij stimuleren ook dat ze bewegen, en even in de omgeving wandelen is goed. Maar ze moeten beseffen dat ze voorzichtig moeten zijn. In Broekheurnerstede wonen ook mensen die verpleeghuiszorg krijgen. Dat is de meest kwetsbare groep. Die wil je niet besmetten.

De manager benadrukt dat de ouderen zuinig op zichzelf moeten zijn. En doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor de ander. Verpleegkundigen en medewerkers mogen het virus niet krijgen.

Geen verdere besmettingDe opheffing van de volledige sluiting van het Enschedese zorgcentrum betekent overigens niet dat alle geïnfecteerde bewoners en medewerkers al volledig genezen zijn. Maar wel dat we op dit moment geen verdere besmettingen verwachten op basis van de geconstateerde uitbraak.

Mocht zich een nieuwe uitbraak voordoen, dan moeten bewoners weer geïsoleerd op hun kamer blijven. Met elkaar moeten we erg voorzichtig zijn en blijven , aldus de manager.

Saalmerink lockdownLivio heeft in Enschede zes woonzorgcentra, en een in Neede, in Eibergen en in Haaksbergen. Het Saalmerink in Haaksbergen is dit weekend in beperking gegaan.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.