Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Advies posterboy annex burgemeester: rustig blijven en handen wassen

457204 poster onno

Rustig blijven en was je handen : dat is de boodschap van de burgemeester van Enschede voor zijn stadgenoten op een poster in de wijk Roombeek. Een goedbedoelde, activistische campagne , zegt Van Veldhuizen over de guerilla-achtige posteractie. Die is, het logo met stadswapen ten spijt, geenszins het werk van de gemeente. Hier zit onze eigen activiste Karin Vaneker achter , weet hij.

Teun Staal | Tubantia

Niet druk om maken

Van Veldhuizen spreekt van een vermoedelijke overtreding van het plakverbod , maar stapt daar luchtigjes overheen. Daar maak ik me in deze moeilijk coronatijden maar niet al te druk over. Het initiatief is sympathiek, al blijft het wat vreemd dat je kennelijk geen anderhalve maar zelfs twee meter bij mij uit de buurt moet blijven.

Twee meter is beter
Maar ook die twee meter aan social distancing is bewust, zegt posterplakster, kunstenares, voedseldeskundige en klimaatactiviste Karin Vaneker. Daarmee verwijs ik naar Duitsland, dat de stelregel hanteert dat twee meter afstand veel beter is.

De boodschap van hygiëne en handen wassen is misschien wel de kern van de zaak in deze tijd. Vaneker: Daar zijn we in Nederland niet zo heel goed in ¦ Sterker nog, er is onderzoek van een paar jaar geleden dat uitwijst dat Nederlanders de slechtste handenwassers van Europa zijn.

Niet lukraak
Vaneker schat dat ze inmiddels zo n honderd posters in Enschede heeft geplakt met het handenwas-advies. Ik plak niet lukraak in de openbare ruimte, maar doe het alleen op eigendommen van de gemeente.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Ernesto Bleijenberg
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.