Coronacrisis

LipoCoat uit Enschede ontwikkelt met nieuw geld middel tegen katheterinfectie

Biotechbedrijf LipoCoat heeft een investering van 1,5 miljoen euro gekregen. Met het geld kan LipoCoat sneller nieuwe oplossingen op de markt brengen om infecties te voorkomen, iets waarvan het belang in deze tijden van het coronavirus maar al te duidelijk is.

457229 700982
Gerben Kuitert | Tubantia

LipoCoat ontwikkelt, in 2018 uitgeroepen tot Europese biotech start-up van het jaar, een coating die op medische hulpmiddelen, zoals katheters, kan worden aangebracht om infecties te voorkomen. De eerste toepassingen van dit biologische en gifvrije product moeten dit jaar al op de markt komen. Een fabrikant van contactlenzen en een geneesmiddelenproducent zijn de eerste beoogde klanten. Het pharmabedrijf kan de coating aanbrengen op celkweekplaatjes, die in het lab worden gebruikt bij het testen van medicijnen. De toepassing op contactlenzen moet er voor zorgen, dat zich geen bacteriën op of onder de lens kunnen ontwikkelen.

Eerste omzet komt er aan

Komende zomer wordt dus de eerste omzet van enige omvang verwacht, na vier jaren van ontwikkelen en investeren. In totaal haalde oprichter Jasper van Weerd (34) uit Hellendoorn al meer dan drie miljoen euro aan funding op. Dat is inclusief de anderhalf miljoen die er nu bij komt, geld dat afkomstig is van Nederlandse particuliere investeerders, het Innovatiefonds Rabobank en van het High Fund, dat 600.000 euro beschikbaar stelt voor lab apparatuur.

Eigen laboratorium
âHet gaat om een vierde investeringsrondeâ, vertelt Van Weerd. ,,We zijn nu zo ver dat we bijna een eigen lab in gebruik kunnen nemen, waar we de coating zelf kunnen produceren.â LipoCoat verhuisde onlangs met de 14 medewerkers van de campus naar het Cube-kantoor, aan de Hengelosestraat, tegenover de universiteit.

Katheters
Over enkele jaren verwacht LipoCoat dat de eerste gecoate katheters op de markt beschikbaar komen. Katheterinfecties zorgen wereldwijd voor veel leed en patiëntongemak. Daarnaast kosten dergelijke infecties de zorg jaarlijks tientallen miljarden euroâs. âWe zijn op zoek naar een fabrikant van katheters met wie we dit samen kunnen gaan doen. Ik ben daar positief overâ, aldus Van Weerd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Emiel Muijderman