Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Voormalig advocaat uit Enschede schrijft boek: €˜Ik ben op z €™n Janboerenfluitjes begonnen €™

457231 vanbeek

Ben van Beek (67) presenteerde onlangs zijn tweede boek. Jaarringen is een roman geworden over vriendschap door de jaren heen en bevat autobiografische elementen. Hoewel Van Beek een deel van zijn eigen leven in het boek heeft vervlochten, is de oud-advocaat vooralsnog niet van plan om ook inspiratie te putten uit zijn strafrechtpraktijk. Integendeel.

Olga Hoekstra | Tubantia

Ik heb altijd wel geschreven, maar nooit boeken. Eerder kleine stukjes en heel vroeger verhaaltjes voor de schoolkrant. Hoewel Ben van Beek onder het pseudoniem Bernie inmiddels twee boeken op naam heeft staan, de thriller Logboek en zijn recente roman Jaarringen, wil hij zichzelf geen schrijver noemen. Nou, als zodanig heb ik er geen opleiding in gehad, in het schrijven. Ik ben meer op z n Janboerenfluitjes begonnen. Wie zichzelf dan wel schrijver mag noemen? Daar verschillen de meningen over. Ik heb in ieder geval niet de pretentie dat ik literatuur schrijf.

Zeilreizen
Zijn eerste boek, Logboek, baseerde hij op de logboekjes die hij al jaren bijhield van zijn zeilreizen naar Griekenland. In eerste instantie waren het meer gedetailleerde reisverslagen, maar Van Beek besloot er een spannende draai aan te geven en verzon er een thriller omheen. Toen lag daar ineens een manuscript. Een plan voor uitgeven, had hij niet. Per toeval stuitte hij op een advertentie van een uitgeverij die auteurs de kans bood hun werk in eigen beheer uit te brengen. Na een aantal herschrijfrondes, lag er een heus boek. Dat telkens maar nalezen en verbeteren is trouwens niet de leukste kant van het schrijven. Toen ik het manuscript voor de derde keer door zat te nemen, zei mijn vrouw: Hou er nou maar eens mee op .

65 exemplaren

Uiteindelijk werden er 65 exemplaren verkocht van Logboek en had Van Beek de smaak te pakken. Ik wilde nog wel eens een boek schrijven. De inspiratie kreeg ik uiteindelijk nadat ik hoorde dat een goede vriend van me uit Groningen een hersenbloeding had gekregen.

Van Beek studeerde rechten in Groningen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zijn tweede boek gaat over de jarenlange vriendschap tussen twee studiegenoten, die na een hecht samenzijn uiteindelijk verwatert. Als een van de twee een hersenbloeding krijgt, zoeken de beide mannen elkaar weer op. Geen thriller dus, maar eerder een coming of age roman, met ook hier weer autobiografische elementen erin verwerkt. Zijn vriend heeft het boek inmiddels gelezen. Hij was er niet zo blij mee en had er wat kritiek op, die ik overigens wel terecht vond. De vriendschap heeft dat wel overleefd, hoor.

Memoires
Van Beek werkte jaren als advocaat. Zijn naam staat nog altijd op de gevel van het kantoor van Stellingwerf, Van Beek & Drosten. Toch heeft hij nog geen plannen voor een spannende thriller met elementen uit zijn eigen praktijk. Ik ga zeker geen memoires van een advocaat schrijven. Ik sluit niet uit dat ik ooit elementen uit zaken ga gebruiken, maar voorlopig wil ik daar even afstand van houden.

Of hij al aan boek drie is begonnen? Nee, maar dat gaat er wel komen. Ik wil eerst een schrijfopleiding gaan doen. Of dat niet eigenlijk de omgekeerde volgorde is? Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar voor nu wordt het eerst een cursus en dan weer een boek.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.