Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Boeren uit onzekerheid: koe mag zonder vergunning de wei in

457305 941248

Boeren mogen zonder vergunning hun koeien in de wei laten lopen. Dat hebben de twaalf Nederlandse provincies samen met het ministerie van LNV besloten.

Kelly Adams | Tubantia

Met dat besluit komt een einde aan maandenlange onzekerheid voor boeren. Sinds de stikstofuitspraak van de Raad van State in mei vorig jaar dreigde een vergunningplicht voor het beweiden van koeien. Maar volgens de provincies is het beweiden al onderdeel van de huidige vergunning voor stalemissies en zijn extra vergunningen niet nodig.

Dit is ook goed nieuws voor de boeren in Twente. Zij lagen onder vuur van milieuorganisaties zoals Mobilisation for the environment (MOB) die een proefproces tegen de provincie Overijssel was begonnen om onder andere een vergunning voor beweiding af te dwingen.

Eindoordeel aan de rechterAls er nieuwe handhavingsverzoeken binnen komen, wijst de provincie die af op basis van wat er deze week met alle provincies en het ministerie is afgesproken over beweiden. Vervolgens is het aan de rechter om te oordelen of dit voldoende is.

Boerenbelangenorganisatie LTO Noord is blij met het besluit van de provincie. Talloze boeren hebben door de onzekerheid slapeloze nachten gehad en daar komt nu eindelijk een einde aan. Het is fijn dat gezond verstand zegeviert , aldus LTO Noord-bestuurder Trienke Elshof. Ik hoop dat dit voor alle claimclubs die rechtszaken tegen individuele boeren voeren reden genoeg is om te stoppen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Robin Hilberink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.