Enschede

Koningin Máxima brengt onverwacht bezoek aan Demcon in Enschede

Ze stelde vragen over voltages en productieaantallen en ging met de mannen op de werkvloer in gesprek. Koningin Máxima had zich goed voorbereid op haar bezoek aan Demcon in Enschede donderdagmiddag.

Gerben Kuitert | Tubantia

Ze liet zich uitgebreid voorlichten over het beademingsapparaat dat in sneltreinvaart door het Enschedese bedrijf is gebouwd. Pas dinsdag hoorde directeur Dennis Schipper van Demcon dat er koninklijk bezoek zou komen, als dat zou schikken. In allerijl werd een programma in elkaar getimmerd.

Erkenning voor prestatie
Schipper ziet het als âerkenningâ voor de prestatie die bij Demcon is geleverd, zegt hij. âIk vind het ongelooflijk leuk dat onze koningin hier nu is. Dat is erkenning voor onze mensen, die dag en nacht aan het werk zijn geweest om dit voor elkaar te krijgen.â

Mission impossible
Schipper schetste voor de koningin nog eens de tijdslijn waarop âthe mission impossibleâ, zoals hij het noemde, zich heeft voltrokken. âOp vrijdag 20 maart hebben we een voorstel naar het ministerie van Volksgezondheid gestuurd, op zondagmiddag 22 maart kwam de toestemming en drie weken later hebben we een eigen beademingsmachine.â Veertig engineers van Demcon werden van andere projecten gehaald om aan de beademingsmachine te gaan werken. âDe klanten voor wie ze aan het werk waren, vonden dat goed. Ook dat mag gezegd worden.â

Machines niet uitgebreid getest
De eerste vijftig van de vijfhonderd Demairmachines worden vanaf morgen uitgeleverd. Zonder Europese CE-markering en zonder grootschalig klinisch te zijn getest. Nood breekt wet in tijden van corona. Drie patiënten zijn de achterliggende dagen met de âDemcAirâ beademd in ziekenhuizen van Eindhoven, Zwolle en Rotterdam. Dat waren patiënten op de operatiekamer en coronapatiënten op de intensive care. Dus Demcon kan vanaf morgen gaan leveren, een traject dat normaliter meer dan een jaar duurt is nu in drie weken afgelegd.

Onder de indruk
Koningin Máxima liet weten onder de indruk te zijn en stelde slimme vragen in het onderhoud met Schipper en de directieleden van dochterbedrijf Demcon Macawi uit het Brabantse Best en van toeleverancier VDL. Toen Máxima naar het voltage informeerde, vielen de deskundigen zelfs heel even stil.

In gesprek op de werkvloer
Met mondkapje op sprak ze daarna aan de productielijn met medewerkers van Demcon, die in Enschede de beademingsmodule en de blower in elkaar zetten, twee vitale onderdelen. Daarna wordt de behuizing er omheen gebouwd bij dochterbedrijf Demcon Macawi in Best.

Vraag meer dan vertienvoudigd

Demcon leverde al beademingsmodules en blowers voor beademingsapparatuur aan klanten in Duitsland, de VS en Japan. Vorig jaar verkocht het bedrijf 2000 blowers, er staat nu al een opdracht voor 30.000 in het orderboek. Schipper: âEn misschien worden het er zelfs 60.000, daarover zijn we in gesprek.â In 2019 bouwde Demcon 650 beademingsmodules, dit jaar worden dat er naar verwachting 7000.

Niet meer afhankelijk van buitenland

Schipper noemt het âeen interessante gedachteâ om de DemcAir te vervolmaken en standaard aan te bieden. âNee, ik denk niet dat we op die manier onze eigen klanten gaan beconcurreren. Je voelt dat Nederland niet langer helemaal afhankelijk wil zijn van buitenlandse leveranciers.â Koningin Máxima vond het allemaal de moeite waard, haar bezoek duurde een uur en drie kwartier, een half uurtje langer dan gepland.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. archieffoto: