Coronacrisis

GGD Twente: genoeg capaciteit voor coronatest zorgpersoneel

De GGD Twente heeft genoeg capaciteit om zorgmedewerkers in Twente te testen op het coronavirus. Ze kunnen dagelijks honderd testen doen, er worden er gemiddeld veertig per dag aangevraagd en afgenomen

457323 zelftest
.

Kelly Adams | Tubantia

Op meerdere plekken in het land is een gebrek aan testcapaciteit. Dat is in Twente niet aan de orde. De GGD heeft ruim twee weken geleden een test drive-in ingericht in parkeergarage Hermandad in Enschede. Na een rustige start in de eerste dagen na de opening, is inmiddels opgeschaald naar de mogelijkheid om honderd mensen per dag te testen.

Daarvoor is genoeg capaciteit bij de medewerkers die de test afnemen en bij de laboratoria om binnen 24 tot 48 uur een uitslag te hebben. Ook is er genoeg testmateriaal beschikbaar. Met deze capaciteit kan de GGD Twente de vraag goed aan, zegt een woordvoerster. âEr worden per dag gemiddeld veertig testen aangevraagd. Het gaat organisatorisch goed.â

Test voor zorgmedewerker met klachten
De test drive-in is bedoeld voor zorgmedewerkers van allerlei zorginstellingen in Twente die zijn doorverwezen door hun bedrijfsarts. Het gaat om mensen met symptomen die kunnen wijzen op het coronavirus. Als de test uitwijst dat ze inderdaad corona hebben, blijven ze thuis. Als blijkt dat ze niet besmet zijn met het virus, kunnen ze eventueel aan het werk blijven.

Beschikbaar voor alle zorginstellingen
De eerste dagen werd nog een beperkte groep getest. Dat waren medewerkers van zorginstellingen die vooral in aanraking komen met ouderen en mensen met een zwakke gezondheid. Inmiddels is de test drive-in beschikbaar voor medewerkers van huisartsen, ambulance, verpleeghuizen, verzorgingshuizen, kleinschalige woonvormen, thuiszorg, gehandicaptenzorg, zorgboerderijen, GGZ, verslavingszorg, jeugdzorg en verloskundigen/ kraamzorg.

Carintreggeland
Meerdere zorgorganisaties in Twente hebben eigen testfaciliteiten. Carintreggeland bijvoorbeeld, een instelling met verpleeghuizen, woonzorgcentra en thuiszorg. Ze begon al zelf met testen enkele dagen voor de landelijke richtlijn van kracht werd dat zorgpersoneel bij de GGD terecht kon. âWe hebben de voorziening overeind gehouden. Als een medewerker zich niet goed voelt, wordt dat gemeld bij de manager. Die geeft aan of een test wordt gedaanâ, aldus een woordvoerder van Carintreggeland.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Emiel Muijderman