Enschede

VIDEO | Pieter Omtzigt: “Corona-aanpak te laat”

âZouden we die vluchten uit Wuhan niet eens stop zetten.â Op 3 februari stelde CDA-kamerlid Pieter Omtzigt die vraag in de Tweede Kamer. Hij werd aangekeken alsof hij gek was. Wat Omtzigt betreft is de overheid veel te traag geweest bij de aanpak van corona, zo stelde hij in 1Twente Vandaag.

457416 HKEB7566
Ernst Bergboer | 1Twente

Omtzigt was in de studio om te praten over een webinar eerder vanmiddag aan een groep van 150 Saxion-studenten over de vraag wat er gebeurt wanneer iemand âklem komt te zitten tussen de wielen van de overheidâ, in zijn eigen woorden.
Ook democratische overheid controlerenDat webinar ging over de vraag hoe het kan dat overheden niet altijd goed handelen en mensen iets aandoen. Omtzigt refereerde onder meer aan de recente toeslagenaffaire, die net als corona nu wekenlang de headlines bepaalde. Omtzigt: âOok in democratische landen moet je je overheid controleren, en dat beseffen wij soms weleens iets te weinig.â Een sterke overheid vraagt om een sterke en weerbare samenleving, stelde Omtzigt. Een kritische, ook. Want overheden maken fouten.

Vijf lijsten corona-vragen
Al op 3 februari stelde Omtzigt, met collegafractieleden, de minister van Volksgezondheid de vraag of het niet verstandig zou zijn vluchten uit Wuhan te weren. In diezelfde maand legden hij en zijn collegaâs vijf vragenlijsten op het bord van de minister in een poging de dreiging van een pandemie zo vroeg mogelijk in te dammen. Over maatregelen bij de oosterburen en of die ons ook iets zouden zeggen. Of er iets te leren viel uit de vaststelling dat het virus in een ontwikkeld land als Italië wekenlang onder de radar is gebleven. En op 28 februari over hoeveel bedden er op de IC beschikbaar waren en hoeveel er binnen een week beschikbaar zouden kunnen zijn, met beademingsapparatuur.

Niet serieus genomen
Omtzigt voelt zich niet serieus genomen. âDie vragen stelde ik niet voor nietsâ, zei hij, merkbaar aangedaan, in de studio van 1Twente Vandaag. âVoordat ik in de Tweede Kamer kwam, woonde ik in Lombardije, het gebied dat het hardst is geraakt. Daar studeerde ik. Statistiek, ook epidemieën. Ik had wel het idee dat het goed mis kon gaan, ja.â

Als achtergrond: scholen, caféâs en restaurants gingen dicht op 15 maart. Zes weken nadat die eerste kritische vragen in de Kamer klonken. De incubatietijd van het COVID-19-virus is drie tot veertien dagen. De meeste mensen merken pas na vijf dagen dat ze ziek zijn. Gerekend vanaf het moment van besmetting tot de eerste serieuze klachten en het moment waarop mensen naar de dokter stappen, is dat bij elkaar opgeteld een periode van maximaal drie weken. Al die tijd zijn besmette mensen - of ze dat nou merken of niet - wandelende virushaarden en steken zij anderen aan.

Naar de vraag hoe Nederland erbij zou hebben gelegen als de vragen van Omtzigt en de zijnen sneller en serieuzer zouden zijn opgepakt kun je alleen speculeren. Hijzelf bracht het wat cryptisch: âIk vind het nog steeds een goed idee als we die vluchten uit Wuhan iets eerder hadden stopgezet.â

Kijk hieronder naar het hele gesprek met Pieter Omtzigt.

1Twente Vandaag is op elke werkdag live te volgen op onze site, onze YouTube- en Facebook-kanalen en op de site van TC-Tubantia. Daar vind je alle uitzendingen en fragmenten daaruit terug.

Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente