Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

AUDIO | Artsen gealarmeerd: minder patiënten met 'gewone' ernstige klachten

457489 967613

Huisartsen, maar ook cardiologen, neurologen en oncologen, in Twente maken zich zorgen. Er melden zich minder patiënten met ernstige klachten, anders dan corona. Angst voor besmetting of zorg om drukte lijken de belangrijkste reden. Niet nodig, stelde Andrew Oostindjer, voorzitter van het crisisteam van huisartsen in de regio.

Ernst Bergboer | 1Twente

Het valt op, zei Oostindjer in 1Twente Vandaag: artsen zien steeds minder patiënten met een hartinfarct, een herseninfarct of kwaadaardigheden. Het is onwaarschijnlijk dat dat nu ineens niet meer optreedt.

Kans op corona bij de supermarkt veel groterErvaringen uit zijn eigen praktijk wijzen er op dat mensen bang zijn om bij de huisarts corona op te lopen, of wachten omdat ze menen dat hun arts het druk genoeg heeft. Oostindjer wil de drempel wegnemen. De kans dat je corona oploopt bij de supermarkt is veel groter dan bij de huisarts. Als er een verdenking van corona bestaat, komt de desbetreffende patiënt niet bij de huisarts maar gaat naar een andere locatie. De normale huisartsenpraktijken zijn coronavrij.

Mensen met klachten altijd bellenOostindjer vertelde dat een patiënt van hem wel last had van pijn op de borst, maar niet heeft gebeld. Die is op de hartbewaking terechtgekomen. Hij drukt patiënten met klachten op het hart vooral wel te bellen. Natuurlijk, wij houden ons aan de voorschriften van het RIVM, dus we laten mensen alleen komen als dat echt nodig is, maar mensen met klachten moeten altijd bellen. Oostindjer verzekerde dat alle reguliere noodzakelijke behandelingen gewoon plaatsvinden, net als altijd.

Relatief rustig in TwenteMet de drukte valt het mee, zo blijkt. Er melden zich nog altijd mensen met coronaklachten, maar bij de Twentse huisartsen is het wat dat betreft relatief rustig. Het is hier niet zo erg als in Brabant. Zowel de toeloop van patiënten met coronaklachten als het aantal mensen dat vragen daarover heeft stabiliseert of neemt af, volgens de voorzitter van het crisisteam. Natuurlijk zien we nog wel patiënten met corona, en dat zal ook nog wel een tijd zo blijven, maar de piek lijkt voorbij.

Luister hieronder naar het hele interview met Andrew Oostindjer.

Beeld: Robin Hilberink, © TC Tubantia
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.