Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Onzekere tijd brengt winkeliers Enschede bij elkaar: €˜Als we dit doorstaan, dan komt onze winkelstraat er sterker uit €™

457659 967243

Slapeloze nachten hebben winkeliers in de binnenstad door deze crisis. Maar juist door de onzekerheid is de saamhorigheid soms groter dan ooit. Zoals in de Haverstraatpassage. Als we deze periode doorstaan, dan komen we er als winkelstraat sterker uit.

Bert Hellegers | Tubantia'

Het is zo n zonnige middag waarop je normaal over de hoofden kunt lopen in het centrum. Maar de binnenstad geeft nu een treurige aanblik. Op de Oude Markt zijn de terrasstoelen al wekenlang onbezet en op het Van Heekplein hebben de duiven het rijk alleen.

De meeste winkels zijn overwegend een onderdeel van landelijke ketens en zijn gesloten. Dat geldt voor meer winkelstraten. Een uitzondering vormt de Haverstraatpassage. Daar hebben alle 45 winkeliers besloten de deuren in elk geval s middags open te houden.

Allemaal lokale ondernemers We zijn allemaal lokale ondernemers en willen hiermee een signaal afgeven. Als je naar de stad komt, dan kun je toch shoppen , zegt Joyce Wellink van de modezaak Dstrezzed. We willen in deze tijd eenheid uitstralen.

Dat komt tot uiting in de vlaggen Samen Sterk die aan veel gevels wapperen. Weet je, de huidige situatie is heel verdrietig en heel intens , zegt ze. Het is moeilijk te bevatten wat er allemaal gebeurt, maar de keerzijde is dat het ook mooie dingen naar boven brengt. Ze ziet dat om zich heen gebeuren. Het was altijd moeilijk om de neuzen van iedereen in de straat dezelfde kant op te laten wijzen. Iets samen organiseren ging niet gemakkelijk. Maar door deze crisis is dat veranderd. Het heeft ons bij elkaar gebracht. We helpen elkaar waar dat kan.

Dat komt niet alleen in de gezamenlijke openingstijden tot uiting. Er is voor iedereen desinfecterende gel ingekocht, sommige winkels hebben samen kortingsacties en afzonderlijke aanbiedingen op sociale media gedeeld om het bereik te vergroten.

Inzameling voor het ziekenhuisOndanks de eigen penibele financiële situatie hebben de winkeliers een inzameling gehouden voor medewerkers van het ziekenhuis MST. Daarvoor zijn onder andere mondbeschermers aangeschaft. Bakker Bart heeft ze getrakteerd op donuts en Swap stelt voor hen leenfietsen beschikbaar.

Rondje door de straatEen rondje door de Haverstraatpassage zorgt voor verschillende reacties. Natuurlijk heeft iedereen de omzet drastisch zien teruglopen en maakt men zich zorgen, maar sommigen doen toch nog redelijk zaken. Vooral online, want daar is nu iedereen actiever op.

Tineke Hessels van UNI10 Edelsmid stelt vast dat deze tijd creatief maakt. Ze heeft nu regelmatig beeldbelgesprekken met klanten. Overleggen we bijvoorbeeld over een ontwerp voor trouwringen of speciale speldjes. Bij mij gaat het redelijk door. Maar ik zit dan ook meer in een nichemarkt.

Modezaken in noodVoor de modezaken is dat anders. Bijzonder zuur is de situatie voor Ridouan Mourabit en zijn echtgenote, die op 1 maart met hun kledingwinkel Zizay begonnen. De eerste twee weken liepen boven verwachting, maar daarna stokte het praktisch volledig. Net als de meeste van zijn collega s heeft hij inmiddels een beroep gedaan op de speciale ondersteuningsbijdrage van de overheid van 4000 euro. We hopen daarmee deze periode door te kunnen komen , zegt hij. Maar dan moet wel onze aanvraag toegekend worden.

Dezelfde onzekerheid knaagt aan Olav Kelder, die aan de Haverstraatpassage twee modezaken runt. Ik heb drie medewerkers thuiszitten die ik wel doorbetaal , zegt hij. Vorige week zat ik drie dagen op een omzet van 0 euro en één dag zelfs op min-39 euro, omdat iemand iets terug kwam brengen. Slapeloze nachten heb ik ervan. Gelukkig kun je op zulke momenten terugvallen op de buren hier. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Proberen elkaar op te beuren.

Groningse projectontwikkelaarsVeel panden in de Haverstraatpassage zijn eigendom van de Groningse projectontwikkelaars Alex Veldboom en Pieter Bakker. Zoals de halve binnenstad , zegt een ondernemer. De winkeliers hebben van deze huurbazen een standaardbrief gehad. Daarin wordt aangegeven dat ze niet hoeven te vrezen dat er snel een incassobureau op de stoep staat, maar dat wordt gekeken naar waar de overheidsregelingen toe leiden. Of dat voldoende is om deze tijd door te komen, dat betwijfelen de winkeliers. Ze hopen op een soepele houding van hun huurbazen.

Pernell Huijer van Mad Parfum: We blijven positief. Dit is een mooie winkelstraat geworden. Maar ik ben benieuwd hoe het er hier over een paar maanden uitziet.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.