Enschede

Gebedsoproep moskee Enschede bij begin van de Ramadan

De Selimiye-moskee in de Atjehstraat in Enschede houdt komende vrijdag bij het begin van de Ramadan een gebedsoproep, de zogeheten azan.

457717 939430 1
Teun Staal | Tubantia

Met de gebedsoproep wil de moskee moslims aansporen thuis te bidden voor een zo snel mogelijk einde van de coronacrisis. De azan zal in ieder geval gedurende de islamitische vastenmaand zijn te horen. De Ramadan begint komende vrijdag en duurt tot en met zaterdag 23 mei.

Brief aan omwonendenDe gebedsoproep wordt door het moskeebestuur aangekondigd in een brief die bij omwonenden in de Atjehstraat en de directe omgeving is bezorgd. De oproep, komende vrijdag voor het eerst uit te voeren met een megafoon tussen 13.00 en 14.00 uur, blijft volgens de moskee onder de toegestane geluidslimiet. De gemeente Enschede heeft toestemming gegeven voor de gebedsoproep, meldt het bestuur van de Selimiye-moskee.

Huiselijke sfeerHet bestuur stelt met nadruk dat de gebedsoproep niet moet worden gezien als een verzoek aan moslims massaal naar de moskee te komen. De coronabeperkingen staan dat soort samenkomsten niet toe.

De oproep moet moslims zoveel mogelijk het gevoel geven dat zij bij het gebed in huiselijke kring toch bij elkaar zijn. Andere moskeeën in Nederland hanteren de gebedsoproep in de huidige coronatijd al langer.

KritiekIn de Enschedese politiek stuit het initiatief tot de gebedsoproep bij de rechtse partijen op weerstand. De PVV heeft inmiddels schriftelijke vragen over de kwestie gesteld aan het college van burgemeester en wethouders, DPE-raadslid Arjan Brouwer heeft zijn onbegrip over de gebedsoproep in een mail aan burgemeester Onno van Veldhuizen. Ook bij Groep Versteeg heeft veel vragen over de gebedsoproep.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Marieke Amelink