Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

€˜Beppie €™ moet vereenzamen ouderen in Enschedese zorginstellingen helpen voorkomen

457835 beppie

Hoe kun je voorkomen dat in coronatijd ouderen in verpleeg- en verzorgingstehuizen steeds verder in een isolement terecht komen? Het antwoord is Beppie , een vernieuwend technisch snufje van Nedap dat het mogelijk maakt om digitaal contact te onderhouden met geliefden, familie en vrienden.

Han Haveman | Tubantia

Beppie doet vooral denken aan een ouderwetse brievenbus. Het eerste exemplaar is dinsdag in gebruik genomen door Zorggroep Manna en woensdag wordt er eentje bij zorgcentrum De Posten in Enschede geplaatst. Het apparaat is bij Nedap in Groenlo ontwikkeld als afstudeerproject van Joran van de Sluis van de Universiteit Twente, die hiervoor samen met De Posten onderzocht wat technologie kan betekenen voor de ouderen in deze zorginstelling.

Isolement
De belangrijkste problemen zijn de toegenomen eenzaamheid en het omgaan met technologie. Die zaken hangen zeer waarschijnlijk met elkaar samen. Tegenwoordig hebben we veel meer digitaal contact en ouderen kunnen hierin niet meekomen. De jeugd communiceert liever via internet, terwijl ouderen liever bellen of een kaartje krijgen en schrijven. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar iets wat voor alle partijen vertrouwd voelt. Beppie was de uitkomst , vertelt Van de Sluis.

Zo werkt het
Als (klein)kinderen via Telegram een appje of foto via Beppie naar hun (groot)ouders in een zorginstelling sturen, print het apparaat dat appje uit als een ansichtkaart. Op dat papieren kaartje kunnen de bewoners eventueel ook nog iets terugschrijven, dat dan door Beppie wordt gescand en als foto naar de ontvanger wordt geappt.

Corona
Nedap geeft aan vaart te hebben gezet achter de ontwikkeling van dit apparaat in de hoop dat Beppie in de huidige coronatijd kan bijdragen aan het voorkomen van de verdere vereenzaming van ouderen. Beppie moet een brug slaan tussen generaties , zegt Jan Hendrik Croockewit van Nedap.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Nedcap
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.