Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Gebedsoproep moskee is grondrecht, zegt gemeente Enschede

457840 939431

De aankondiging dat de moskee in Enschede vrijdag een gebedsoproep laat horen leidt tot afschuw bij de rechtse partijen in de lokale politiek. De burgemeester is gevraagd de oproep niet toe te staan.

Teun Staal | Tubantia

De gebedsoproep voor en door moslims is net als het luiden van kerkklokken een grondwettelijk recht, het vragen van toestemming voor de zogeheten azan aan de plaatselijke autoriteiten is strikt gezien niet nodig.

Dat stelt woordvoerder Ton Kamp van de gemeente Enschede naar aanleiding van de door de Selimiye-moskee gevraagde permissie om vanaf vrijdag een gebedsoproep via een megafoon te doen rond de moskee in de Atjehstraat. We hebben laten weten dat die toestemming niet aan de orde is, maar dat het wel netjes zou zijn de buurt vooraf te informeren , zegt de woordvoerder.

Afschuw
Dat A4-tje, bezorgd in de directe omgeving van de moskee, wekte de afschuw van de meer rechts georiënteerde fracties in de gemeenteraad. Groep Versteeg en DPE spraken hun weerzin uit, de PVV heeft over de komende oproep inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Daar komt nu de oproep van de VVD-fractie aan het adres van Onno van Veldhuizen bij. De liberalen vinden de versterkte gebedsoproep - die onder het maximaal toegestane geluidsniveau moet blijven - onwenselijk. De VVD vraagt burgemeester Onno van Veldhuizen dan ook de azan in deze vorm niet toe te staan. We zijn voor de vrijheid van godsdienst, maar vinden dat anderen niet op deze wijze daarmee geconfronteerd moeten worden , schrijven de liberalen Van Veldhuizen. Het VVD-verzoek is vrijwel zeker kansloos.

Niet versterkt

Ik ben niet tegen een gebedsoproep , zegt VVD er Joost Nijhuis desgevraagd. Maar wel tegen een geluidsversterker. Dan is het wezenlijk iets anders van het luiden van kerkklokken. Het wordt dan een geloofsbelijdenis in woord en geluid die in een stad met 160 nationaliteiten door anderen als onprettig of bedreigend kan worden ervaren. Dan werkt de oproep niet echt verbindend.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Marieke Amelink
Moskee-voorzitter Abdurrahman Bicici geeft in een WhatsApp-bericht aan dat de gebedsoproep als een ondersteuning in coronatijd moet worden gezien. Uitgerekend nu, tijdens de vastenmaand Ramadan, kunnen moslims elkaar daardoor niet massaal ontmoeten. De gebedsoproep vanaf vrijdag is geen aansporing naar de moskee te komen. We houden ons aan de richtlijnen van het RIVM , aldus Bicici.

Raad van kerken

De moskeevoorzitter meldt verder: Verschillende kerken in Nederland hebben de klokken geluid als teken van hoop, troost en bemoediging voor iedereen die met het coronavirus te maken heeft. Het klokgelui was een initiatief van de Raad van Kerken. Wij willen hetzelfde doen met het gebedsoproep. Op deze manier betuigen ook wij onze steun betuigen aan alle zorg- en hulpverleners.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Marieke Amelink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.