Enschede

Geen feest en (nog) geen sport: het dreigt een lange Twentse zomer te worden

Een sprankje hoop op betere tijden, maar vooral onzekerheid nu de meeste coronamaatregelen zijn verlengd. In veel sectoren worden anderhalvemeterplannen gemaakt voor de dag die nog niet bekend is.

457843 Frans Nikkels Oude Markt
Wilco Louwes | Tubantia

Geen tentfeesten in Hengevelde, geen Bruegheliaans festijn in Losser of de Nacht van Hengelo. Geen Zwarte Cross en ook geen Oude Markt vol met bekertjes en blikjes na weer een drukke zomerse muziekavond in Enschede. Het feest is afgelopen, voorlopig althans. De Twentse en Achterhoekse zomer van 2020 belooft een hele lange te worden, nu minister-president Mark Rutte heeft aangekondigd dat vergunningplichtige evenementen tot 1 september niet zijn toegestaan.

Duivels dilemma
Wat na de speech van dinsdag beklijft is de vraag wanneer het openbare leven weer kan beginnen. Hoe zet je een stad in de etalage, als er niet heel veel te beleven mag zijn? Bij Enschede Promotie wordt er momenteel over nagedacht. âErgens wil je laten weten dat de winkels in de stad open zijn om ondernemers een hart onder de riem te steken, maar ergens wil je ook niet iedereen oproepen tegelijk te komenâ, zegt directeur Marieke ter Brugge van Enschede Promotie.

Er moet immers anderhalve meter afstand worden gehouden. De hoop is gevestigd op 20 mei, de dag waarop de huidige maatregelen aflopen, waarna er misschien meer versoepeling mogelijk is, bijvoorbeeld in de horeca. Wat is die datum waard in een anderhalvemetersamenleving? Ter Brugge noemt het een duivels dilemma. âGrote winkels zullen zich er mee redden. Maar kleine ondernemers en horecazaken dreigen om te vallen als dit nog lang duurt. We proberen plannen te maken voor als alles weer open mag, zoals meer ruimte voor terrassen. Maar ook daar heeft het kleine café zonder terras niets aan.â

Niet feesten, wel sporten?
Ondertussen worden zomerevenementen afgelast. Geen drukte op de Oude Markt dus, bij de wekelijkse muziekavonden van Grolsch Summersounds. Enschede Promotie bekijkt per evenement of het doorgeschoven kan worden tot na augustus. De agenda biedt beperkt ruimte. Twee grote activiteiten op dezelfde dag zal niet mogelijk zijn. En zekerheid dat er per 1 september wel evenementen zijn is er niet. âHet is niet te zeggen hoe de stad er straks uitzietâ, aldus Ter Brugge.

Bij gebrek aan evenementen en vakanties kan sport een oplossing bieden tegen de verveling. Maar ook hier geldt afhankelijkheid van de coronamaatregelen. Kinderen tot 12 jaar mogen trainen, maar voorzitter Sara Nijenhuis van voetbalvereniging Rigtersbleek in Enschede durft zelfs iets verder vooruit te kijken. âAl bij de start van alle maatregelen hebben we gezegd dat we de mogelijkheid willen bieden om te sporten, zodra dit weer mag.â Voorlopig dus alleen voor de allerkleinsten, met een gesloten kantine en kleedkamergebouw. âAls de situatie het toelaat zouden we in juli, augustus of daarna wel een competitie willen beginnen, intern of met andere verenigingen.â

Scholen nog volop bezig met plannen
Basisscholen bereiden zich voor om na de meivakantie weer fysiek les te geven, het voortgezet onderwijs en hoger onderwijs staan in de wachtrij. Vanaf 1 juni is er misschien meer mogelijk. Op enkele locaties van het ROC van Twente worden al wel examens afgelegd en zijn er werkplekken voor leerlingen die echt niet thuis kunnen werken. Voor fysieke lessen zijn nog geen plannen, daarvoor is de mededeling van Mark Rutte nog te vers.

Dat geldt ook voor een groot deel van het voortgezet onderwijs. De Christelijke Scholengemeenschap Reggesteyn heeft scenarioâs voor de anderhalvemeterschool, maar ziet de eventuele lesweken voor de zomervakantie vooral als voorbereiding op het nieuwe schooljaar. Bij de Universiteit Twente ligt de focus nu vooral op een digitaal alternatief voor practica en tentamens, die al over een aantal weken beginnen. âOok kijken we welke onderzoeken we willen opstarten en wat er nodig is om laboratoria zo in te richten dat er anderhalve meter afstand wordt gehoudenâ, zegt woordvoerder Laurens van der Velde. Dit gebeurt in navolging van coronaonderzoek in het Nanolab van de UT, dat onlangs al is begonnen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Frans Nikkels