Enschede

Verplaatsen van coronapatiënten kan Twentse ziekenhuizen mogelijk ontlasten

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) onderzoekt of het verantwoord is coronapatiënten die nog beademd moeten worden van het ene naar het andere ziekenhuis te verplaatsen. Dat zou de mogelijkheid bieden patiënten eerlijker over het land te verdelen.

457986 basleerink
Frank Timmers | Tubantia

Bas Leerink, hoofd van het LCPS, zegt dat in de loop van de volgende week een besluit valt. Die verplaatsing van intensive care naar intensive care is tot nog toe niet toegestaan omdat het te belastend is voor de patiënten en risicoâs met zich meebrengt.

Vanuit diverse regioâs, waaronder Twente, klinkt het verzoek deze mogelijkheid nu toch te benutten. De icâs zijn zo bezet dat personeel overbelast raakt en het onmogelijk is stopgezette, planbare ingrepen te hervatten.

Beademing
Bij een verplaatsing van ic naar ic moet een patiënt even losgekoppeld worden van de apparatuur van het ziekenhuis - met name de beademing -, en aangesloten worden op die van een speciale ambulance. Na het transport gebeurt dat opnieuw.

Tot nu toe wordt in het spreidingsbeleid dit middel als te belastend ervaren. âMaar misschien stellen we volgende week vast dat er condities zijn waaronder het wel kanâ, aldus Leerink. âIk kan niet beloven dat het ervan komt. Er wordt verschillend over gedacht.â

Verpleeghuizen
Met name voor hulp aan overbelaste ziekenhuizen in Brabant en Limburg, werden patiënten overgebracht naar andere regioâs waar ze op de ic kwamen te liggen. Als ze geen beademing meer nodig hadden, konden ze worden teruggeplaatst naar verpleeghuizen in de regio waar ze vandaan kwamen. Dat is volgens Leerink zestig tot zeventig keer gebeurd.

Ontlasten
Leerink zegt dat er wat ruimte ontstaat in zuidelijke ziekenhuizen om ook ic-patiënten terug te nemen. Dat zou ziekenhuizen moeten ontlasten die nu een bovengemiddelde druk op de ic ervaren. Maar dan moet het vervoer wel mogelijk zijn. De Twentse ziekenhuizen zijn daar volgens hem een voorbeeld van.

âZij hebben zich echt solidair betoondâ, zegt hij. Dat kon volgens hem ook omdat de druk vanuit de eigen bevolking niet zo groot is geweest. Relatief weinig Twentse coronapatiënten kwamen op de ic terecht. Leerink zegt dat er inmiddels geen ic-patiënten meer van buiten Twente naar MST of ZGT gebracht worden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Reinier van Willigen
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.