Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Huurder in Enschede in de clinch met corporatie: €˜Eerst feestelijk onthaald, nu eruit geschopt €™

457987 tierra mallorca JXI2 Ap8d T Nc unsplash

Rolf de Wolff moet het huis van zijn overleden moeder uit. Een woning van de corporatie Domijn. Die zegt de wet te volgen en hem andere huizen te hebben aangeboden. De Wolff wil niet van wijken weten en laat desnoods de rechter beslissen.

Bert Hellegers | Tubantia

In de schuur achter de huurwoning staat een deel van de schutting die in 2000 rondom het door de vuurwerkramp getroffen gebied was gezet. Met het opschrift: Wij komen terug, familie De Wolff . Er destijds op geschilderd door hem en zijn ouders toen ze hun verwoeste huis aan de Lasondersingel moesten verlaten. De geschiedenis herhaalt zich nu voor het gevoel van Rolf de Wolff. Alleen is er deze keer geen terugkeer mogelijk als het aan de huurbaas Domijn ligt.

Wachters van Roombeek

De Wolff doet emotioneel zijn verhaal. Toen we na de vuurwerkramp in 2002 terugkeerden werden we nog feestelijk door Domijn onthaald , zegt hij. De wachters van Roombeek zijn terug, heette het. Nu word ik eruit geschopt.

Hij woont sinds het overlijden van zijn moeder in december 2018 alleen in het huis. In 2004 overleed al zijn vader. Omdat hij bij Domijn te boek staat als medebewoner mag hij er niet blijven. De corporatie liet hem twee weken geleden per aangetekende brief weten dat hij uiterlijk 31 augustus de sleutels moet inleveren.

De Wolff is niet van plan daaraan gehoor te geven. De 42-jarige sportleraar vertelt zo n beetje zijn hele leven in de woning te hebben gewoond. Met uitzondering van een periode dat hij in Zwolle studeerde en later van 2003 tot 2008 een eigen appartement in Enschede had.

Huurcontract niet overnemen

Domijn zegt vanwege privacyredenen niet specifiek op de situatie van De Wolff te kunnen ingaan. Woordvoerder Geertje Verschuren: In het algemeen is het zo dat als een hoofdbewoner komt te overlijden inwonende kinderen het huurcontract niet kunnen overnemen. Dit is vastgelegd in de wet om te voorkomen dat woningen steeds van ouder op kind overgaan. Hiermee zouden wachtlijsten worden omzeild en ontstaan er ongelijke kansen.

Bijzonder boos
Uitzonderingen worden soms gemaakt als bijvoorbeeld een inwonend volwassen kind zijn hele leven in de woning woonde. Daarbij gaat Domijn af op informatie in de Gemeentelijke Basis Administratie, aldus Verschuren. En die geeft volgens De Wolff voor zijn woonsituaties in het verleden een vertekend beeld. Bijzonder boos is hij dat Domijn in deze coronacrisis de brief over de dreigende huisuitzetting verstuurde. Die crisis zorgt al voor veel onzekerheid en dan krijg ik dit er nog eens bij, zegt hij.

Van slag
De kwestie met deze meneer speelt al heel lang , aldus Verschuren. We hebben hem ruim de tijd geboden en veel ondersteuning bij het vinden van andere woonruimte. Dat ontkent De Wolff niet. Dat was vooral in het jaar na het overlijden van mijn moeder , zegt hij. Ik was toen van slag, kon geen beslissingen nemen. Later kreeg ik een woning toegezegd die vervolgens al bleek gegund aan een ander. Zo ging er veel mis bij Domijn.

De rechter
Vooralsnog moet De Wolff voor dit weekend beslissen of hij inderdaad uiterlijk 31 augustus de woning verlaat. Zo niet dan zet Domijn een procedure in gang. De Wolff: Ik laat het daar op aankomen. Dan moet de rechter maar beslissen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Unsplash
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.