Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

De Shelterbag is corona-fähig

458013 HKEB7816

Sheltersuit is drukker dan ooit. Opvanglocaties zijn dicht of hebben veel minder capaciteit en veel daklozen blijven in verband met corona sowieso liever uit de buurt van andere mensen. De vraag naar warme, regen- en koudebestendige kleding is groot. Het atelier in de Enschedese Spinnerij draait op volle toeren.

Ernst Bergboer | 1Twente

Het zong links en rechts in de media, de afgelopen dagen: Bas Timmer, initiatiefnemer van de Enschedese NGO, had een corona-Sheltersuit ontwikkeld. Dat roept beelden op van een aangepaste slaapjas voor daklozen met een ingebouwd mondkapje en een slim vakje voor een navulbaar zeepflacon. Of iets dergelijks. Dat blijkt anders te liggen.

Geen jas maar een cocon
Nee, nee, hij beschermt niet tegen corona , ontkracht Timmer die beelden vrijwel meteen, als we hem bezoeken in het atelier in De Spinnerij. Dit bestond al. We hebben deze Shelterbag in Colombia ontwikkeld, waar het klimaat veel milder is dan hier. De Shelterbag is geen jas, zoals de Sheltersuit, met een aanritsbaar slaapdeel, maar een cocon: een compleet minitentje, inclusief matras en slaapzak.

Veel vraag, corona-proof te produceren
Youp Meek, bestuurslid van Sheltersuit, legt uit hoe het zit met die link tussen corona en de Shelterbag. De vraag naar bescherming voor daklozen is enorm. Normaal gesproken delen we een paar honderd pakken per jaar uit. In de afgelopen weken zijn dat al zevenhonderd Shelterbags geweest. Volgens Timmer is er vraag naar 2.400 Shelterbags. Alleen in Nederland.

Meek: De Shelterbag is een veel eenvoudiger ontwerp dan de Sheltersuit. Die laatste bestaat uit een hoop onderdelen en maken we in een treintje. Dat kan niet, in verband met corona. De Shelterbag kan door een persoon in elkaar worden gezet. Dat gaat wel langzamer, maar we zochten een product waarmee we corona-veilig toch zo goed mogelijk aan de vraag kunnen voldoen.

Net als de Sheltersuit is ook de Shelterbag gemaakt uit opnieuw gebruikt materiaal en zijn er sponsors gevonden om de maakkosten te dekken, zodat ze kunnen worden weggegeven. Het kost ongeveer tweeëneenhalfuur om een Shelterbag in elkaar te zetten.

Kijk hieronder naar de reportage die we maakten bij Sheltersuit.

Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.