Enschede

VIDEO | Beslissingen gevallen in betaald voetbal

Voor een paar clubs was het vandaag D-day. En wat voor één. Het werd een bizarre dag waarbij ADO Den Haag en RKC Waalwijk uiteindelijk opgelucht adem kunnen halen. Zij blijven in de Eredivisie. Cambuur Leeuwarden en De Graafschap hebben minder geluk. Want ondanks dat ze bovenaan staan in de Keuken Kampioen Divisie, promoveren ze niet. Voor FC Twente stond er vandaag niet veel op het spel. De ploeg bezet de veertiende plek op de ranglijst en was daarmee sowieso veilig.

458111 grass 2616911 1920
Marly Wilens | 1Twente

Veelbewogen dag Geen promotie en degradatie dit jaar. Het is even voor vijven de uitkomst na een veelbewogen dag. Dat de KNVB vandaag met een besluit zou komen, stond vast. Over de manier waarop valt veel te zeggen. De bond wilde alle clubs laten meebeslissen, maar lijkt uiteindelijk toch een eigen koers te varen. Als klap op de vuurpijl lekte het mailadres waar clubs hun voorkeur naartoe konden sturen uit en raakte die mailbox overbezet.

Consequenties
Even terug naar begin deze week. Nadat het kabinet dinsdagavond bekend maakt dat er tot 1 september geen evenementen mogen worden georganiseerd, kan er definitief een streep door de competities in het betaald voetbal. Maar wat gebeurt er met de standen en vooral de consequenties die daaraan verbonden zijn. Vooral nu er dit seizoen twee ploegen rechtstreeks zouden promoveren en degraderen. Maar ook voor de verdeling van de Europese tickets moest een oplossing komen.

Voor de eerste kwestie bleven twee scenarioâs over. Ofwel zouden ADO en RKC, die onderaan staan, degraderen en De Graafschap en Cambuur promoveren. Of er zou geen promotie/degradatieregeling zijn dit jaar, waarmee beide competities volgend jaar in dezelfde samenstelling van start gaan. De KNVB besloot dus alle clubs te laten stemmen. Niet alle clubs deden dat. Negen BVOâs onthielden zich van stemming. Zestien clubs kozen voor een promotie-degradatieregeling en negen tegen. Uiteindelijk legde de meerderheid het dus toch af.

Europese startbewijzen De Europese tickets worden op basis van de huidige ranglijst verdeeld. Iets wat de UEFA gisteren al dringend verzocht. Dat betekent dat Ajax zich als nummer één rechtstreeks plaatst voor de Champions League en AZ voorronde CL speelt. Feyenoord is als nummer drie verzekerd van de groepsfase van de Europa League. PSV (4de) en Willem II (5de) gaan de voorrondes van dat toernooi in.

Beeld: Pixabay, © 1Twente

Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.