Enschede

Oud-UT-hoogleraar Dick Feil (87) overleden

In zijn woonplaats Enschede is afgelopen woensdag emeritus-hoogleraar Dick Feil van de Universiteit Twente op 87-jarige leeftijd overleden.

458181 500333
Teun Staal | Tubantia

De in Zeist geboren Feil was een UTâer van het bijna allereerste uur. De wetenschapper kwam in 1965 naar Twente en maakte alleen de eerste drie maanden van de toenmalige Technische Hogeschool niet mee. Twee jaar later werd Feil benoemd als een van de eerste TH-hoogleraren. Feil was verbonden aan de faculteiten natuurkunde en chemische technologie en hield zich vooral bezig met de quantumchemie. Hij ging in 1998 met emeritaat.

Maatschappelijk actief
Daarnaast was Feil, die in 2009 werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, volop actief in het maatschappelijk leven in Twente. Zo toonde Feil zich zeer betrokken bij de Protestantse Gemeente Enschede (PGE) en de dialoog tussen christenen en moslims. Feil was als vertegenwoordiger van de Stichting Lonnekerland een hartstochtelijk pleitbezorger van een groene invulling van het terrein van de voormalige vliegbasis.

Tegendemonstrant
Feil gold als een voorvechter van de opvang van vluchtelingen. Hij was een paar jaar geleden bij een protestactie in Enschede tegen de komst van het asielzoekerscentrum één van de tegendemonstranten vóór het azc. Feil schroomde bij die bijeenkomst op het Ei van Ko niet om het debat aan te gaan met de tegenstanders van de vluchtelingenopvang.

Fotoonderschrift: Dick Feil tijdens de lintjesregen in 2009

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Alberto Gomes
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.