Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Duizenden mensen naar binnenstad Enschede en Hengelo: €˜Mensen zijn het thuis zitten zat €™

458188 binnenstad zaterdag drukte

Het mooie weer dreef zaterdagmiddag duizenden mensen richting Enschedese binnenstad. Maar marktkooplieden en winkeliers juichen nog niet. Je merkt dat de mensen het thuis zitten zat zijn Burgemeester Schelberg van Hengelo maakt zich zorgen.

Gerben Kuitert en Lucien Baard | Tubantia

Sander Schelberg schrok zich een hoedje toen hij zaterdagmiddag rondwandelde in het centrum van Hengelo. Het lijkt er op dat mensen denken dat alles weer mogelijk is , twitterde de Hengelose burgemeester.

Er komt een moment dat je betalen moet
Olav Kelder verkoopt in zijn modezaak NZA New Zealand-Aukland zaterdagmiddag binnen een kwartiertje een paar shirts en een jack. Denk niet dat het de hele dag al zo gaat , waarschuwt de ondernemer uit de Haverstraat Passage. ,,Er waren de afgelopen weken dagen bij met nul-omzet. Maar sinds vorige week zaterdag gaat het weer ietjes beter. Het is weer wat drukker in de stad; je merkt dat mensen het thuis zitten zat zijn, ze lijken ook wat minder bang en schrikachtig.

Bijstandsuitkering aangevraagd
Olav Kelder en zijn echtgenoot, Ronald Hazenhoff die 50 meter verderop een modezaak runt, hebben het zwaar. We hebben een bijstandsuitkering voor zelfstandigen aangevraagd. Onze drie medewerkers betalen we ondertussen uit eigen zak door. Die hebben de afgelopen weken thuis gezeten en sinds vandaag (zaterdag-red.) is er één terug in de winkel.

Kelder heeft voor anderhalve ton handel liggen, zegt hij. Die moet ik wel betalen, maar dat gaat nu niet. Weet je wanneer de winkels gaan omvallen? Over een maand of drie, vier. Je krijgt nu uitstel voor dit en uitstel voor dat, maar er komt een moment dat je toch echt gewoon moet betalen. Ik hoop dat ik dat dan kan.

Hij is te spreken over de saamhorigheid onder collega-winkeliers in de Haverstraat Passage. ,,Die is groot nu. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. We hebben samen mondkapjes en handgel geschonken aan het MST. Vond ik een fijne actie.

Een derde van de omzet op normale marktdag
Wim Wiefkers uit Haaksbergen staat al 40 jaar met een snoepkraam op de markt. In Enschede mag hij nu eens in de twee weken zijn kraam neerzetten. Als je het een beetje goed organiseert, is hier veel meer mogelijk dan nu , zegt Wiefkers.

Markt kan best naar 40 kramen
Tot deze week was het alleen aan kooplieden in de voedingssector om bij toerbeurt in Enschede op de markt te mogen staan. Aanvankelijk tien kramen, zaterdag waren het er twintig. Veertig kramen kan hier best, zonder dat je de regel van anderhalve meter afstand hoeft te overtreden , zegt Wiefkers. Als je veertig kramen toelaat, is dat de helft van wat er anders staat. De Veiligheidsregio Twente bepaalt wat wij wel en niet mogen. Buiten Twente wordt op veel plekken gewoon markten gehouden, hier mag bijna niets. Dat vind ik vreemd.

Wiefkers haalt nu circa een derde van zijn omzet in vergelijking met normale zaterdagen. Met wat ik vandaag verkoop, kan ik tenminste een deel van mijn vaste lasten betalen. Hij mist vooral de Duitsers. Kiloklanten , zoals Wiefkers ze noemt. Die kopen geen half pond drop, maar een kilo. Hopelijk komen ze snel weer, anders wordt het op termijn wel heel lastig.

Bloemenwinkel als reddingsboei
De familie Ten Voorde staat al sinds 1955 op de markt met een bloemenkraam. Door de coronacrisis is er op veel warenmarkten alleen nog food toegestaan. Hengeloër Frank ten Voorde (47) is dolgelukkig dat hij net vorig jaar ook een bloemenzaak opende.

De markt is mijn belangrijkste inkomstenbron. Die is helemaal weggevallen. Ik zou nog in Ommen kunnen staan. Daar mag wel non-food. Maar alleen die markt doen is niet lonend. Vorig jaar ben ik de winkel erbij gaan doen, vooral omdat je mensen wat meer service kan bieden voor bruids- en grafboeketten. Die vraag is ook grotendeels weggevallen. Toch is de winkel is een soort reddingsboei. Ik kom nu net uit de kosten. Je merkt dat mensen weer wat meer komen kopen, want ze zijn het thuiszitten beu. Ze weten m n webshop ook beter te vinden. Maar om te overleven heb ik wel overheidssteun moeten aanvragen

Op een mooie zaterdag stal ik de bloemen buiten uit, zodat ik wat meer opval. Een beetje als een marktkraampje. Ik snap eigenlijk niet waarom bloemen niet terug mogen naar de markt.We kunnen daar gemakkelijk 5, 6 meter uit elkaar staan en ruime rijen voor klanten maken. Da s meer dan in mening gangpad in het Kruidvat. In de winkel laat ik maximaal twee mensen tegelijk toe. Ik heb om de twee stappen lijnen op de vloer. Meer dan 1,5 meter, maar ik neem het zekere voor het onzekere. Maar op die manier doorwerken in de zaak schiet niet echt op. Ja, ik hunker naar de markt; dat is echt mijn ding.

Meta en Hiske vechten voor hun droom
Na weken sluiting is het zoete café annex cadeaushop Knetter in Hengelo weer open. Half. Want de horecafunctie in de huiskamer-achtige winkel van de 45-jarige Hiske ott en Meta Kolkman moet op slot blijven.

We zijn precies een jaar bezig en het ging echt boven verwachting. Toen de coronacrisis toesloeg waren we echt uit het veld geslagen. We dachten: dat was het dan. Want we zijn immers deels horeca. Een belangrijke inkomstenbron moest dicht. We hebben heel snel de winkel omgegooid. Het café eruit, de zitjes naar achteren. En alle kasten met cadeaus naar voren. Uiteindelijk zijn we toch op slot gegaan. Er waren amper mensen in de stad. En vooral degene die lak hadden aan de corona-voorschriften. Toen zijn we maar helemaal dicht gegaan.

We hebben overheidssteun moeten aanvragen, maar we denken dat we het nog redden. De huurbaas is begripvol. En onze klanten reageren hartverwarmend. Ze lieten ons niet vallen. Er kwamen onverwacht veel online bestellingen binnen via de webshop, maar ook via Instagram en Facebook. We hebben alle zeilen bij moeten zetten om dat goed op orde te krijgen. Maar hé, dit onze droom: daar wil je wel voor vechten.

Vorige week woensdag zijn we weer open gegaan, toen steeds meer collega s de deuren openden. We hebben geen afstandsstrepen op de vloer, want we laten toch maar maximaal twee klanten tegelijk binnen. We gooien voorlopig het roer om. Het zoet veelal online en vooral per post. Ook als de horeca weer mag, is het nog maar de vraag of wij op de oude manier verder kunnen. We kunnen alleen hopen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Gerben Kuitert
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.