Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

GGD Twente roept op: €˜Laat je testen, zorgmedewerker! €™

458335 965449

De GGD Twente roept alle zorgmedewerkers in Twente op om zich te laten testen bij klachten die kunnen duiden op een coronabesmetting. Nu de testcapaciteit geen enkel probleem meer is, blijft het aantal testverzoeken achter bij de verwachtingen.

Kelly Adams | Tubantia

Het is een groot contrast met de eerste weken van de coronacrisis. Toen kon er maar mondjesmaat op corona worden getest. Reden: schaarste aan testmateriaal. Maar inmiddels is er testmateriaal genoeg, zegt Liesbeth de Wit, teamleider algemene gezondheidszorg bij de GGD Twente. En ook aan mensen om die testen te kunnen afnemen en aan laboratoria die de uitslag vaststellen is volgens haar geen gebrek meer. We hebben capaciteit om 100 mensen per dag te testen en kunnen dat aantal nog verder opschalen , zegt ze. We testen nu gemiddeld 40 mensen op een dag. Dat vinden wij niet veel.

Relatief weinig
De Wit sluit niet uit dat de behoefte aan testen in Twente beperkt is vanwege relatief weinig coronabesmettingen en omdat ziekenhuizen en grote zorginstellingen zelf testen. Maar we denken ook dat zorgmedewerkers nog niet genoeg op de hoogte zijn van het feit dat ze getest kunnen worden.

Daarom roept ze zorgmedewerkers die in aanmerking komen voor een test zich ook bij de GGD Twente te melden. In aanmerking komen die zorgmedewerkers, die in aanraking komen met patiënten, daarbij geen 1,5 meter afstand kunnen houden en klachten hebben die duiden op een coronabesmetting.

De GGD Twente opende op 1 april in parkeergarage Hermandad in Enschede een drive-intestlocatie voor zorgmedewerkers. Die was de eerste dagen alleen bestemd voor medewerkers van verpleeghuizen en thuiszorginstellingen, maar is dus de afgelopen weken ook beschikbaar voor andere zorgverleners. De landelijke overheid betaalt in principe de kosten van het testen.

Onderwijspersoneel
De GGD bereidt zich inmiddels ook voor op het testen van medewerkers van basisscholen en kinderopvangcentra, die op 11 mei weer opengaan. Ook zij kunnen straks terecht bij de drive-inpost in parkeergarage Hermandad. Wel wacht de GGD Twente nog op richtlijnen van het RIVM voor deze nieuwe doelgroep. Vermoedelijk zullen die de komende week afkomen. Dan weten we de criteria waaraan deze mensen moeten voldoen en wanneer we beginnen met hen te testen.

De Wit denkt trouwens dat er de komende weken nog meer nieuwe doelgroepen voor de coronatesten zullen bijkomen. Gezien de landelijke inzet om de testcapaciteit verder uit te breiden, verwacht ik dat in de loop van de komende weken steeds meer groepen uit andere beroepen getest kunnen worden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.