Enschede

Technisch directeur Ted van Leeuwen vertrekt bij FC Twente

Ted van Leeuwen vertrekt aan het eind van dit seizoen bij FC Twente. âDe directie van FC Twente is na evaluatie tot de conclusie gekomen dat het beter is dat de wegen van Ted van Leeuwen en FC Twente zich scheidenâ, zo staat er in het officiële persbericht van de club te lezen.

458384 873619 Thumb Large
Leon ten Voorde | Tubantia

Van Leeuwen wil zelf niet reageren. Algemeen directeur Paul van der Kraan zegt in het statement van de club het volgende: âTed van Leeuwen heeft vorig seizoen met het behalen van de titel in de Keuken Kampioen Divisie en daardoor te zorgen voor directe terugkeer naar de Eredivisie fantastisch werk geleverd. Dit seizoen heeft de club zich, weliswaar op ongebruikelijke wijze, weten te handhaven in de Eredivisie. Om een nieuwe stap te zetten willen we een andere koers varen. Uiteraard zijn we Ted zeer erkentelijk voor al datgene wat hij de afgelopen twee seizoenen heeft gerealiseerd. Daarvoor zijn we hem veel dank verschuldigd.â

Geen chemie
Het was dit seizoen een publiek geheim dat het niet boterde tussen de twee directeuren van FC Twente. De eerste barstjes ontstonden, omdat er volgens de technische leiding in de zomer een hap uit het spelersbudget werd gehaald. Van der Kraan ontkende dat. De chemie tussen de twee was gaandeweg het seizoen verdwenen.

Kritiek
Van Leeuwen kwam dit seizoen ook steeds meer onder vuur te liggen van de achterban. Zijn werk werd vorig jaar nog geroemd, maar door het vaak matige spel werd zijn aankoopbeleid regelmatig bekritiseerd. Hem werd onder meer verweten dat hij teveel buitenlanders naar FC Twente had opgehaald. Van Leeuwen verdedigde dat altijd door te zeggen dat die spelers stukken goedkoper waren en dat dat de enige manier was voor FC Twente om tot een kwalitatief goede selectie te komen. Uit zijn koker kwam de aanstelling van trainer Gonzalo Garcia. Zijn contract loopt af. Het is nu zeer de vraag of Garcia aanblijft in Enschede.

Tweede periode
Van Leeuwen werd in 2018, na de degradatie van FC Twente, benoemd tot technisch directeur. Onder zijn leiding keerde FC Twente direct terug naar de Eredivisie. Dit seizoen heeft de club zich gehandhaafd in de Eredivisie. Van Leeuwen was in het seizoen 2015/2016 al eerder in dienst bij FC Twente. Daarna was hij twee jaar technisch directeur bij Esbjerg fB, waarmee hij in het seizoen 2017/2018 promoveerde naar de hoogste klasse in Denemarken.
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.