Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

AUDIO | €œRustig leven, rustig waarnemen, rustig reageren €

458664 965978

Rare, hectische tijden. Dat zeggen we vaker tegen elkaar dan anders, de laatste weken. Maar hoe beleef je dat als er een eeuw aan je voorbij is getrokken? Wil Beer vertelt in 1Twente Vandaag hoe hem dat vergaat.

Ernst Bergboer | 1Twente

Je wordt milder, je relativeert meer, naarmate je ouder wordt. Dat is waar , onderschrijft Beer, die begin deze maand honderd werd. Maar die mildheid is niet grenzeloos. Ik kan me enorm kwaad maken om de domheid van mensen, om mensen die anderen het licht in de ogen niet gunnen, mensen die denken dat ze alles in de hand hebben.

Omstandigheden die je niet in de hand hebt
Beer is een van die mensen die nog aan den lijve hebben ervaren wat het is om in onvrijheid te leven. Bevrijdingsdag zeg me heel veel. Niet omdat het 5 mei is, maar omdat er toen een einde kwam aan een ellendige periode van vijf jaar waarin je was gedwongen om te leven naar inzichten die niet de jouw zijn, waarin je moest oppassen met mensen om je heen, want je weet maar nooit. In dat opzicht vindt Beer dat de vergelijking met het gebrek aan vrijheid onder corona-maatregelen mank gaat. Nu gaat het om omstandigheden die je niet in de hand hebt, toen over vertrouwen en een keurslijf. Dat is wezenlijk iets anders.

Corona overkomt ons. In zekere zin. Alhoewel we het misschien zelf veroorzaakt hebben. We willen altijd profiteren van alles en nog wat, liefst zoveel mogelijk. Meer van dat, nog meer van dat, het is nooit genoeg.

"Je bent niet de enige die iets meemaakt"
Volgens Beer geeft iedere ervaring je iets. Als je maar oplet en openstaat voor anderen, die een grotere ervaring hebben dan jij waar je je voordeel mee kunt doen. Jij bent niet de enige die iets meemaakt. Rustig leven, rustig waarnemen, rustige reageren. Wees een beetje tevreden met wat je hebt, met de mogelijkheden om je heen. Gun ieder het zijne, doe samen wat je samen kunt doen.

Je vindt het hele gesprek met Wil Beer in 1Twente Vandaag hieronder!

Beeld: Frans Nikkels, © TC Tubantia
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.