Enschede

VIDEO | Onno van Veldhuizen over grondrechten in coronatijd

Het recht op demonstratie mag niet ten koste gaan van het recht op gezondheid. Dat was - in het kort - de uitleg die Onno van Veldhuizen gaf in 1Twente Vandaag op het besluit de demonstratie van Rechts Verzet tegen de gebedsoproep van de moskee niet toe te staan.

458694 HKEB8126
Ernst Bergboer | 1Twente

De vrijdag-oproep voor gebed bij de moskee in de Javastraat. Er was het een en ander om te doen in de voorbije week. Daar kwam een verbod op een demonstratie van Rechts Verzet bij. Dat stuitte bij zowel demonstranten als partijen aan de rechterflank van het politieke spectrum op onbegrip. Maar ook een hoogleraar sprak zich uit.

Grondrechten in evenwicht
De coronamaatregelen worden door gemeenten misbruikt om dit soort dingen in te perken. Die mening was professor brouwer toegedaan. Van Veldhuizen is dat niet met hem eens, zo vertelde hij. Kern van de discussie is de manier waarop je grondrechten in evenwicht houdt.

Van Veldhuizen zei daar het volgende over: âDie grondrechten, de vrijheid van meningsuiting, van religie, vereniging en vergadering, daar staan we ook in tijden van corona voor. Daar mag je me op aanspreken. Maar als de politie aangeeft dat ze mogelijk niet voldoende beschermingsmiddelen hebben om de veiligheid van hun mensen te garanderen als ze de orde moeten handhaven, dan is dat ook een grondrecht waar ik rekening mee moet houden.â Van Veldhuizen stelde dat de openbare ruimte voor iedereen moet blijven, ook tijdens een demonstratie. âDat moet ik kunnen handhaven.â

Tijd om te wennen
Hij refereerde aan een geschiedenis met Rechts Verzet. âDan weet je dat dit geen eenvoudige demonstratie is met maar een heel klein groepje mensen. Bovendien was de aanvraag kort dag en we hebben allemaal tijd nodig om te wennen aan deze nieuwe situatie, ook in deze studio.â Volgens Van Veldhuizen is de vraag voor zowel politie als justitie hoe zij het recht op demonstratie in deze samenleving van corona vorm moet krijgen. âThatâs all.â

Van Veldhuizen ging in de uitzending ook in op het verbod op optreden voor verpleeg- en verzorgingshuizen voor Gert-Jan Oplaat.

Wil het gesprek met Onno van Veldhuizen in 1Twente Vandaag terugzien? Dat kan hieronder. De hele uitzending vindt je op onze website.

Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.