Enschede

Omzet winkels: ‘Binnenstad Enschede scoort tegen trend in’

In winkels in centrum van Enschede werd vorig jaar, ondanks de oprukkende online-aankopen, meer geld uitgegeven dan in 2015. Het marktaandeel dat Enschede heeft in de consumentenomzet in Oost-Nederland steeg met een procent tot 5,7.

459089 stad
Gerben Kuitert | Tubantia

Hengelo en Almelo leverden respectievelijk 0,7 procent en 0,1 procent marktaandeel in. Opvallend is, dat in het centrum van Hengelo (81.000 inwoners) vorig jaar drie miljoen minder werd uitgeven aan niet-dagelijkse producten dan in het centrum van het met 73.000 inwoners kleinere Almelo. In Hengelo werd 63,4 miljoen besteed, slechts een half miljoen meer dan in het centrum van Rijssen (29.000 inwoners).

Dit blijkt uit het koopstromenonderzoek, dat bureau I&O Research in Enschede heeft uitgevoerd in opdracht van de provincies Drenthe, Flevoland, Gelderland en Overijssel.

12 procent omzet verdwenen naar online
De niet-dagelijkse bestedingen van consumenten â bijvoorbeeld aankoop van kleding, elektronica en meubelen â daalde in winkels in heel Oost-Nederland in vier jaar tijd met 12 procent. Dat percentage staat ongeveer gelijk aan de groei van de online bestedingen in die periode. Enschede, Borne, Haaksbergen en Berkelland zijn de enige gemeenten in de regio waar de laatste vier jaar nog sprake is van een (heel) kleine stijging in de niet-dagelijkse consumentenomzet, ondanks de groei van de online bestedingen.

Rijssen trouw aan eigen winkelstand
âEnschede doet het tegen de trend in heel goedâ, zegt onderzoeker Thijs Lenderink van I&O Research. ,,In zân algemeenheid zie je dat binnensteden met relatief veel modezaken slechter zijn gaan scoren, maar in Enschede is dat dus niet het geval. Verder valt Rijssen op. Daar zie je een grote trouw van de lokale bevolking aan de lokale winkeliers. Een Rijssenaar koopt het liefst in Rijssen. Retailers in Rijssen die een goede webwinkel hebben, zijn helemaal koopman.â

Leegstand
Dat centrumwinkeliers in Rijssen in zân algemeenheid goed draaien komt ook tot uiting in de leegstand. Van de kleinere gemeenten springt Rijssen er in dat geval in positieve zin uit en Hengelo, Almelo, Hellendoorn en Oldenzaal in negatieve zin.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Annina Romita
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.