Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Van experiment naar succes: sportmiddag kan best in Enschede

459093 action 1

Wat gebeurt er als je basisschoolleerlingen en hun ouders bij elkaar brengt voor een sportmiddag? Het experiment had gisteren plaats op de atletiekbaan van AC Tion. Vierentwintig kinderen waren proefkonijn.

Mandy de Jong | Tubantia

Het valt direct op. De sportvelden aan de Geessinkweg liggen er woensdagmiddag verlaten bij, maar het is druk op de atletiekbaan van AC Tion. Ouders maken een praatje op de parkeerplaats, kinderen staan er in de rij voor hun inschrijving. Fenna, Britt en Anne (alledrie 11) vertellen dat ze de afgelopen weken zijn doorgekomen met hun telefoon, tablet en de populaire video-app TikTok. En zelfs dat begint nu wel te vervelen.

Experiment
De sportmiddag is een spontane actie van Sportaal, de gemeente Enschede, atletiekvereniging AC Tion en de basisscholen De Regenboog en Het Stroink. Het is een experiment , vertelt directeur Mariëlle Siebelt van basisschool De Regenboog. Hoe kunnen we met elkaar onder deze omstandigheden toch veilig kleinschalige activiteiten opzetten? Want kinderen moeten hun energie kwijt.

Locatie is perfect
Jeroen Geerink van Sportaal regelt deze middag de inschrijvingen. Voor corona begeleidde hij wekelijks 80 tot 100 kinderen in sportzalen. Dat zit er nu even niet in. En op openbare velden en in sporthallen zijn activiteiten nu niet te organiseren , vertelt Geerink. Deze locatie is perfect. Ouders kunnen achter het hek wachten en direct bij de entree zijn toiletten die we goed schoon kunnen houden. Het is de eerste activiteit van Sportaal in coronatijd.

Corona is eng
De afspraak is: maximaal 8 kinderen per trainer. De stootkogels, speren en discussen worden na gebruik direct gereinigd. Hoog- en polsstokhoogspringen staan niet op het programma, want de matten zijn moeilijker schoon te maken. De kinderen wassen bij binnenkomst én vertrek eerst hun handen.

De drie meiden vinden corona eng, want vertelt Britt: De opa en oma van een klasgenootje hebben het gehad. Corona is voor de basisschoolleerlingen vooral heel ver weg. Ze reageren uitgelaten op het weerzien van hun klasgenoten. Want dat is in het echt toch anders, dan via WhatsApp. Fenna: We hebben elkaar lang niet gezien.

Tweede ronde
Na weken thuiszitten rent de 11-jarige Marcus nu zijn tweede ronde op de atletiekbaan. De zon brandt op zijn zwarte sportbroek. Ik ben een klein beetje moe. Hij zucht. En dat is niet gek, want Marcus doet vandaag met twee groepen mee. Ik verveelde me thuis. Zat veel voor de tv enzo.

De uitkomst van het experiment? Siebelt: We zien dat het écht kan. En dat we zelfs nog meer kinderen dit aan kunnen bieden. Straks ook weer tijdens schooltijd. Siebelt heeft haar leerlingen gemist en is blij dat de school maandag weer begint. Structuur en duidelijkheid, dat is wat een kind nodig heeft.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.