Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Bouw eerste vier huizen Melkhal Enschede gestart

459094 melkhal 2

Inmiddels is 75 procent van de kavels in het plan De Melkhal verkocht. En er is al gestart met de bouw van de eerste vier woningen.

Mandy de Jong | Tubantia

De eerste ontwerpen van de statenpanden, stadsvilla s, twee-onder-een-kapwoningen en loftementen worden op de Facebook-pagina Melkhal Enschede al gedeeld. De inschrijving voor de circa vijftig kavels begon mei vorig jaar. Inmiddels is 75 procent van de kavels verkocht , vertelt Ilse Kleinheerenbrink, nieuwbouwspecialist bij Nieuw Wonen Twente. En de eerste mensen zijn nu aan het bouwen.

Er staat hier en daar nog een kavel te koop, onder andere enkele statenpanden aan de Raiffeissenstraat. Kleinheerenbrink is niet verrast door de grote belangstelling. Het is een mooi stukje Enschede. Middenin de wijk Boddenkamp, dichtbij het centrum. En de Melkhal geeft karakter aan deze plek.

Cultuurhistorische waarde
Ruim twintig jaar geleden sloot Coberco de deuren van de Melkhal. Eind 2013 liep de voormalige fabriek grote schade op bij een brand in een appartementencomplex en winkelstrip aan de Deurningerstraat. De omgeving verpauperde en het terrein werd een pleisterplaats voor dealers en junks.

In 2018 ontfermden twee projectontwikkelaars zich over het gebouw, met de bedoeling het geschikt te maken voor bedrijven, horeca, kantoren en appartementen. De totale investeringskosten in het plangebied belopen zo n 20 miljoen euro, waarvan de helft in de Melkhal zal worden gestoken. De gemeente schaarde zich achter de plannen, waarbij behoud van het gebouw met zijn grote cultuurhistorische waarde een belangrijke voorwaarde was.

Stadsherberg
De vervallen Melkhal aan de zijde van de Raiffeisenstraat gaat onderdak bieden aan onder andere kantoren, een supermarkt met producten van eigen bodem en een stadsherberg. Harald Droste, eigenaar van Droste s Herberg in Tubbergen, gaat de horeca runnen. In het restaurant gaat volgens Droste op hoog niveau gekookt worden, waarbij vooral gebruik wordt gemaakt van Twentse producten.

Het hotel en restaurant - de herberg - krijgt ook een binnenterras. Het hotel wordt kleinschalig met 20 tot 25 kamers. Het gaat nog wel even duren voordat het zover is, liet Droste eerder weten. Er moet nog zoveel aan De Melkhal gebeuren dat de opening zeker niet voor eind 2021 wordt verwacht.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.