Enschede

VIDEO | Weer de mat op

Kinderen mogen weer sporten. Bij Judosport Oost gingen ze weer de mat op. âDe kinderen hebben elkaar gemistâ, merkte trainer Sirach Cooiman. Hij was gisteren te gast bij 1TwenteVandaag.

459117 HKEB8444
Ernst Bergboer | 1Twente

Judosport Oost telt zoân tweehonderd jeugdleden. Trainingen vinden buiten plaats, onder . Kinderen tot en met twaalf mogen weer contact met elkaar maken en kunnen worpen oefenen. Voor jeugdleden van twaalf tot achttien geldt de anderhalvemeter-grens.

âZelf voordoenâKinderen mogen elkaar dan wel weer aanraken, trainers moeten nog altijd afstand houden. âBepaalde dingen kunnen we dus niet voordoenâ, vertelde Cooiman. âDat laten we de kinderen dus zelf doen. Na uitleg.â

Thuis douchenEen andere voorwaarde die het RIVM stelde aan hervatting van trainingen is dat het buiten moet. Cooiman: âDaar gebruiken we de puzzelmatten voor die we ook inzetten voor schooljudo.â Andere restricties zijn dat er geen gebruik mag worden gemaakt van douches en toiletten en dat ouders buiten de poort moeten blijven.

Jeugdleden die ouder zijn dat twaalf kunnen alleen schaduw-judoën. âMet hen doen we ook kracht- en looptrainingen.â Wedstrijden zitten er voorlopig niet in. âDat wordt op zân vroegst septemberâ, aldus Cooiman.

Dinsdag namen zoân negentig jeugdleden deel aan de eerste trainingen na de coronastop in maart.

Hieronder vind je het hele gesprek met Sirach Cooiman terug. Kijk op onze site voor andere fragmenten van 1TwenteVandaag en de hele aflevering van gisteren.

Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente
Judotrainer Sirach Cooiman aan tafel bij 1TwenteVandaag
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.