Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | €œMakers krijgen niks €

459171 Schermafbeelding 2020 05 07 om 195038

Het Rijk stelde onlangs driehonderd miljoen extra beschikbaar voor de cultuursector. Dat geld komt niet terecht waar het hoort, vindt Gerard Cornelisse. De hele sector draait op makers, die voor het overgrote deel op een houtje bijten.

Ernst Bergboer | 1Twente

Al die cultuurparticipatiemakelaars, maar ook de directeuren en producenten, waar ik er eentje van ben, zitten met een salaris thuis. Maar de makers, de mensen waar wij van leven, die krijgen niks. Cornelisse vindt dat er veel meer creativiteit en lef moet komen om de sector gezond te houden en te maken.

Zorgen over jonge makers
Die driehonderd miljoen Euro is bestemd voor gesubsidieerde gezelschappen. Cornelisse: Die verantwoordelijkheid heeft het Rijk genomen. Maar ik maak me zorgen over al die jonge makers die zich het vuur uit de sloffen lopen. Dat zijn de junks van de cultuursector, die tegen heel lage lonen werken omdat ze het zo ontzettend graag doen.

Zeventig procent zzp er
Cornelisse rekent voor. Liever gezegd: het CBS. In de sector waar Cornelisse op doelt werken zo n zestigduizend mensen. In heel Nederland. Weet jij hoeveel betaalde acteurs er in Nederland rondlopen? Vijfendertig. Een aantal heeft een kortlopend contract. Ruim zeventig procent is zzp er en moet rondkomen van niet meer dan 25.000 bruto per jaar. Die kunnen helemaal geen buffer opbouwen.

Deze groep valt overal buiten. Er bestaan geen regelingen waar zij gebruik van kunnen maken. En producenten, die gebruikende dealers zijn, kunnen de mensen niet betalen wat ze zouden willen. Cornelisse pleit voor meer creativiteit en meer lef in het vinden van oplossingen.

Echtparentoneel
Laten we alle opsmuk eraf snijden - dat kan nu - en zoeken naar plekken waar mensen kunnen spelen. Cornelisse noemt acteursechtparen, die samen het toneel op kunnen. Laat ze vier keer spelen op een avond, een uur, voor twintig mensen. Twintig Euro per kaartje. Dat is vierhonderd Euro per uur. Dan heb je toch wat.

Daarnaast mist hij de mensen die leven van cultuur. Laten die mensen opstaan die hun zakken hebben gevuld met de makers. Ik zie ze niet. Cornelisse ziet wel licht. Twente is een regio waar de lijntjes kort zijn en waar veel mogelijk is, ook voor jonge makers, volgens Cornelisse, die Amsterdam wat dat betreft een wespenkuil noemde. Er zijn hier zoveel mensen en er is zoveel creativiteit. Hier staat iedereen straks op om zijn huisartiesten te helpen.

Kijk en luister hieronder naar het hele gesprek met Gerard Cornelisse.

Beeld: still uit de 1TwenteVandaag van donderdag 7 mei, © 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.