Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Military Boekelo en Tuckerville aan zijden draadje; Proef Eet standvastig: €˜Wij gaan door

459174 military 2

De moed zakt je in de schoenen, dit is niet grappig. Tom Leuveld, een van de drijvende krachten achter AprèsSki Met Mie, klinkt verbitterd. Door het grootste après-ski festijn van Oost-Nederland op 12 september kan met potlood een streep na de jongste boodschap van minister Hugo de Jonge. Die luidt: Zolang er geen vaccin is tegen het coronavirus, kunnen er in Nederland geen grootschalige evenementen gehouden worden.

Joost Dijkgraaf | Tubantia

Dat kan nog wel even duren dus. Het is een klap in het gezicht voor alle evenementen(liefhebbers) in deze regio die nog een sprankje hoop hadden op een fijn feestje in de late nazomer, zoals Proef Eet (4-6 september), Tuckerville (12 september) en Military Boekelo (1-4 oktober). Zij vielen namelijk net buiten de huidige deadline van 1 september. Tuckerville bijvoorbeeld, het festival van Ilse DeLange, werkte daarom de laatste weken achter de schermen gewoon door aan voorbereidingen voor een nieuwe editie.

Military zonder publiek?
Datzelfde gold voor Military Boekelo, dat nota bene de jubileumeditie zou vieren. Een military mét publiek wordt een heel moeilijk verhaal, geeft voorzitter Robert Zandstra nu ook toe. Daarmee zet hij eigenlijk al een streep door de military als publieksevenement. Toch wil Zandstra het society-event met tienduizenden bezoekers nog niet volledig annuleren. We onderzoeken of we de wedstrijd door kunnen laten gaan, zodat we minimaal die sport in leven kunnen houden. Geen grootschalige evenementen tot er een vaccin is: die boodschap heeft ook gevolgen voor de Twentse evenementenindustrie. Door festiviteiten na 1 september kan zo goed als zeker een streep. Alhoewel: Wij gaan door, hoe dan ook.

Proef Eet wil door

Bij de Proef Eet in Enschede zijn ze een stuk minder somber gestemd. Dit culinaire festijn staat al op de rol voor het eerste weekend van september, direct na afloop van het huidige verbod dus. Wij gaan door, hoe dan ook. De vraag is alleen in welke vorm , reageert organisator Robin Hollander.

Proef Eet is een horeca-evenement, en we willen juist de horeca een steun in de rug geven in deze moeilijke tijd , legt hij uit. Dat kan op tal van manieren, van afhaalgerecht tot drive-through tot kleine kraampjes. Of het fysiek op een plein is met zijn allen? Dat denk ik niet. Maar je weet niet hoe de vlag er bij hangt over een paar maanden. Wij hebben een heleboel ideeën, moeten straks inspelen op actuele ontwikkelingen.

AprèsSki Met Mie in Saasveld, dat al verplaatst werd vanwege het coronavirus van 21 maart naar 12 september, krijgt het ook lastig. Een evenement organiseren in een 1,5-meter samenleving gaat gewoon niet. In een tent voor 4000 bezoekers zou je dan nog hooguit een paar honderd man kwijt kunnen , zegt Leuveld. Er zijn meer bezwaren. Neem alleen al een gesprek voeren onder muziek, dat lukt je niet op anderhalve meter afstand. Het werkt gewoon niet in deze industrie.

Toch zet Leuveld nog geen definitieve streep door het zijn evenement, net zo min als Tuckerville dat heeft gedaan. Een financiële kwestie. Als ik het zelf doe, heb ik veel meer kosten dan wanneer de overheid een verbod oplegt , is het eerlijke antwoord.

Feest met leeftijdsgrens
Vanuit de branche is er ook zeker begrip voor alle maatregelen. Veiligheid staat voorop, het laatste dat wij willen is een besmettingshaard zijn , zegt Hollander van de Proef Eet. Ook Eric van Oosterbaan - van Freshtival - is niet verrast. Ik snap heel goed dat veel mensen dicht op elkaar zetten precies het tegenovergestelde is van wat we nu willen in Nederland. Dus zijn wij als evenementenbranche de laatste in de rij.

Toch is het volgens hem goed om na te denken over mogelijke opties, ook zonder vaccin, zolang die medisch ondersteund worden. Als blijkt dat onder een bepaalde leeftijdsgrens het risico op besmetting veel minder is, zou je dan niet iets speciaal voor jongeren kunnen organiseren? De gemiddelde leeftijd op Freshtival is zo n 25 jaar. Aan dit soort opties zou je kunnen denken, zeker als je veel kunt testen. Maar het allermooiste blijft natuurlijk een vaccin. Ik denk dat er nog nooit zo hard is gewerkt aan één vaccin, dus laten we hopen dat het er snel is.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.