Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

€˜Oprichting koopfonds kan inzakken Twentse bouw voorkomen €™

459183 architect 3979490 1920

Om de bouwbedrijven en al hun toeleveranciers in de regio aan het werk te houden, moet er een koopfonds worden opgericht van waaruit de aankoop van nieuwbouwwoningen wordt gefinancierd. Die woninginkoop moeten gebeuren in gevallen dat bouwprojecten niet van de grond komen, omdat de ontwikkelaar nog onvoldoende huizen heeft verkocht.

Gerben Kuitert | Tubantia

Dat is het plan dat de Rabobank Enschede-Haaksbergen volgende week bespreekt met een aantal bestuurders van Twentse gemeenten, de provincie, woningbouwcorporaties en ondernemersorganisaties. Rabo Research, het economisch bureau van de Rabobank, voorziet een daling van 20 procent in de verkoop van nieuwbouwwoningen.

Problemen bij verkoop nieuwbouw
Voor projecten waaraan nu al wordt gebouwd heeft de coronacrisis geen gevolgen, maar voor nieuwe ontwikkelingen wel , voorziet Martin Landkroon, directeur particulieren van de Rabobank Enschede-Haaksbergen. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkelingen als het Janninkkwartier en de Kop van de Boulevard in Enschede. Daar zouden problemen kunnen ontstaan.

Minimaal 70 procent verkocht
Ontwikkelaars geven in de regel pas het sein dat er kan worden begonnen met de bouw, als 70 procent van de woningen is verkocht. Als dat stokt bij 50 of 60 procent, gebeurt er niets en blijft de grond braak liggen. Landkroon: Dat is slecht voor de werkgelegenheid in bouwbedrijven en voor alle ondernemingen die aan de bouw zijn gerelateerd, van makelaars tot woninginrichters.

Rond de zomer minder verkopen

Rabo Research voorspelt dat de daling van de woningverkopen rond de zomer zal inzetten. Landkroon: Op het moment dat de coronacrisis duidelijk slachtoffers begint te maken, bijvoorbeeld als mensen hun baan kwijt raken. De ingekochte woningen zouden weer verkocht moeten worden op het moment dat de markt weer aantrekt.

Borgstelling afgeven
Een andere manier dan zelf woningen gaan aankopen om aan de noodzakelijke 70 procent verkoop te komen, zou volgens Landkroon kunnen zijn dat er bij de projectfinanciering een borgstelling wordt afgegeven aan bouwbedrijven of ontwikkelaars. ,,Want bouwers en ontwikkelaars willen geen grote hoeveelheden niet verkochte woningen op de balans. Als daarvoor een borgstelling wordt afgegeven, is het anders.

Essent-gelden
Vraag is waar het geld voor een koopfonds of het afgeven van borgstellingen vandaag moet komen. Landkroon denkt daarbij aan de Essent-gelden , die de provincie nog in kas heeft na de verkoop van energiedistributeur Essent. En de rijksoverheid zou er voor kunnen zorgen dat woningcorporaties financieel wat meer ruimte krijgen door de corporaties belastingvoordelen toe te kennen.

Vijf procent krimp
Rabo Research voorspelt voor dit jaar als de intelligente lockdown tot 1 juli duurt een economische krimp van 5 procent. Als we de bouwwereld aan het werk kunnen houden, zal in Twente de krimp minder zijn. Landkroon heeft over het voorstel een teleconferentie belegd. Deelnemers zijn vertegenwoordigers van de provincie (gedeputeerde Monique ten Haaf), woningbouwcorporatie Domijn, Twenteboard, gemeente Enschede (wethouder Jeroen Diepenmaat), Nijhuis Bouw en het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.