Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

GGD Twente wil meer drive-ins voor coronatest: €˜We denken aan twee of drie extra locaties €™

459225 965448

Nu de corona-maatregelen langzaamaan versoepeld worden, bereidt GGD Twente zich voor op een uitbreiding van de testcapaciteit en contactonderzoek.

Wilco Louwes | Tubantia

Het uitbreiden van het aantal drive-in testlocaties is daarbij een uitgangspunt. Op dit moment is zo n snelle coronatest vanuit de auto alleen mogelijk in Enschede voor zorgmedewerkers.

Meer coronatesten nodig
Ten tijde van de intelligente lockdown waren coronatesten over het algemeen alleen beschikbaar voor ziekenhuizen en medewerkers in de zorg. Maar er verandert op dit moment veel. Sporttrainers kunnen weer aan de slag, net als kappers en andere contactberoepen.

Voor deze groepen is het vanaf maandag 11 mei van belang dat zij zich bij klachten kunnen laten testen op het coronavirus. En daarvoor hebben we voldoende capaciteit , zegt Samantha Dinsbach, directeur Publieke Gezondheid bij GGD Twente. Voorbereidingen worden genomen voor juni. Vanaf dan willen we iedereen die zich met klachten meldt kunnen testen.

Twee of drie test drive-ins in Twente
Het grootschalig kunnen testen is van essentieel belang bij het verder opengooien van de samenleving, bijvoorbeeld door het toestaan van bezoek aan terrassen of restaurants. Dat vraagt om een goede voorbereiding, beaamt Samantha Dinsbach. We willen fors uitbreiden op onze test drive-in. Zo kunnen we op meerdere locaties heel snel en effectief mensen testen.

In de Hermandad-parkeergarage bij het hoofdkantoor van de GGD Twente in Enschede is zo n drive-in ingericht. Er zijn slechts twee personen nodig die de testen uitvoeren, terwijl de Twentse zorgmedewerkers langsrijden. We denken aan twee of drie locaties in Twente waar we een extra drive-in kunnen opzetten.

Contactonderzoek grote uitdaging
De grootste uitdaging van de GGD ligt misschien wel bij het uitbreiden van bronnen- en contactonderzoek. In het geval van een besmetting is het van belang om zo snel mogelijk te weten met wie de betreffende persoon in contact is geweest. Die mensen worden gebeld en gewaarschuwd om bij klachten thuis te blijven. Daar wordt vervolgens ook op toegezien.

Ouderwets handwerk, dus dat betekent dat de GGD Twente druk bezig is met de werving van mensen die het bronnen- en contactonderzoek kunnen uitvoeren. Dinsbach: In eerste instantie moet je denken aan medewerkers van bijvoorbeeld gemeenten, maar om dit op langere termijn vol te kunnen houden hebben we voldoende onderzoekers nodig. Er melden zich gelukkig al mensen. Het voordeel is dat je voor het doen van bronnen- en contactonderzoek geen medische achtergrond hoeft te hebben.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.