Enschede

AUDIO | Een rondje langs de velden: hoe bereiden de voetbalclub, de kapper, de fysiotherapeut en het café zich voor?

Sinds woensdag weten mensen met contactberoepen dat ze straks weer aan de slag mogen. In 1Twente Vandaag vertelden Victoriaâ28-voorzitter Gerard Tenniglo, Kirsten Alcali van Blur Hairstudio, fysiotherapeut Floris Polman en Fellini-eigenaar René Bos hoe het nu, na de bekendmaking, gaat.

459246 Frans Nikkels
Laura Ratering | 1Twente

Voetballen bij Victoriaâ28
Op afstand mag vanaf 11 mei weer getraind worden. Tenniglo geeft aan dat de teams niet meteen op 11 mei beginnen met de trainingen voor 18+-leden, maar wel in de loop van komende week. Eén ding weet Tenniglo al zeker: âAanwezigheid in het clubhuis mag helemaal niet. Dat zal pas ergens in september kunnen.â Hetzelfde geldt voor drankjes en eten uit de kantine. Verder geldt voor spelers: niet omkleden bij de vereniging en handen wassen voordat spelers het veld opgaan.

Mondkapje bij de kapper
Ook de kappers mogen maandag weer aan de slag. âWe hebben er zin inâ, laat Kirsten Alacali van Blur Hairstudio in Enschede weten. Met haar man heeft ze de salon de afgelopen dagen al âcoronaproofâ gemaakt. âEn wij hebben voor ons zelf de keuze gemaakt dat wij in onze salon mondkapjes verplicht makenâ, aldus de kapster. âDat geldt voor ons zelf, maar ook voor de klanten.â

Looproute bij de fysiotherapeut
De praktijk waar Polman werkt, is de afgelopen weken dicht geweest. Soms heeft hij samen met zijn collegaâs beeldbelmomenten ingepland met patiënten die op afstand behandeld konden worden. Voor maandag moeten er nog een aantal voorbereidingen worden getroffen. âOp dit moment hebben we een looproute in de praktijk, dan hebben we in plaats van één, twee wachtkamers ingericht. Voordat de patiënten de wachtkamers ingaan, moeten ze langs een kamer waar ze hun handen moeten wassenâ, licht Polman toe.

âMaar 30 mensen. Dat is niet gezelligâ
Tot slot nog de horeca. René Bos geeft aan blij te zijn dat hij zijn zaak per 1 juni weer mag openen. âMaar 30 personen inclusief personeel⦠dat is wel een dingetjeâ, aldus de eigenaar van Fellini. âAls je een klein restaurantje hebt met vijftig zitplaatsen en je mag er nu 30 in kwijt, is dat heel goed. Maar wij hebben 600 vierkante meter en moeten er 30 mensen neerzetten. Dat is niet echt gezellig.â Voor Bos betekent het nu: keuzes maken. Hoeveel koks, schoonmakers en mensen in de bediening moet hij inzetten? Helemaal niet openen? Geen optie. âWe moeten zichtbaar blijven, dus we gaan zeker wel open.â
foto: Frans Nikkels
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.