Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Is €˜buiten €™ het nieuwe verdienmodel?

459255 Onno Van Veldhuizen 1

In 1Twente Vandaag had burgemeester Onno van Veldhuizen het vooral over de manier waarop de overheid moet handelen, maar ook deels over Enschede en de nieuwe maatregelen.

Redactie | 1Twente

Recent publiceerde Van Veldhuizen samen met Maurits Barendrecht, hoogleraar Innovatie van de Rechtspleging Tilburg Universiteit, een artikel over de hulp rondom de coronacrisis en dat juist die hulp die er is beter verveeld moet worden om ongelijkheid te bestrijden. Want als mensen niet goed genoeg kunnen uitleggen waarom iets gebeurt of juist niet, dan krijg je nog meer reuring dan er al is , licht Van Veldhuizen de kern van het artikel toe. Mogelijk gevolg: naast een gezondheidscrisis, krijgt een staat tevens te maken met een rechtvaardigheidscrisis.

First come, first serve?
Daarom moet er volgens de burgemeester nu worden nagedacht over wie beperkt wordt in zijn schade, wie gecompenseerd moet worden en waar we juist als samenleving moeten investeren om zo snel en zo goed mogelijk uit corona te komen. Dat heeft volgens Van Veldhuizen ook te maken met het belang der dingen. Op dit moment heeft de samenleving geaccepteerd dat we gezondheid van rechts laten komen en geld even geen voorrang heeft , aldus Van Veldhuizen. Maar naarmate het belang van die gezondheid kleiner wordt, stijgt het andere belang. En dat moet je nu gaan managen.

Situatie Enschede
Tot slot geeft Van Veldhuizen aan blij te zijn over het feit dat de horeca weer aan de slag mag: Maar dit roept ook de vraag op over hoe we de samenleving gaan vormgeven. Misschien wordt buiten het verdienmodel, mits we de voorwaarden afstand, hygiëne en zorg voor de kwetsbaren aanhouden.
foto: Laura Ratering
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.