Twente
Enschede
Cultuur
Video
Radio

Ben Coelman over Bachs Matthäus Passion in mini-docu 'Aus Liebe'

De Mattheüs Passion is het jaarlijks hoogtepunt voor muziekliefhebbers. “Ik zou mijn hand ervoor geven om Bach daarmee aan het werk te zien”, zegt liefhebber Ben Coelman die naar eigen zeggen wel drie dagen over dat werk kan praten zonder in herhaling te vallen. Hij maakte voor het Wilminktheater een documentaire over Bachs meesterstuk die gratis is te zien op de website van het theater.

250 voorstellingen

Alleen in Nederland worden jaarlijks rond Pasen 250 voorstellingen gegeven van de Matthäus Passion, alleen al 25 op Goede Vrijdag. “Een muziekstuk over de lijdensgeschiedenis van Jezus Christus die zo’n drie uur duurt. Bach voerde ‘m maar vier keer gedurende zijn leven uit. De eerste grote uitvoering in 1729 in Leipzig”, doceert Coelman.

Hij vertelt er graag over. Over de 2000 mensen die daarbij waren. De mannen in de zijbeuken, de vrouwen in het midden van de kerk die met een stoofje onder de rokken zo’n vijf uur in de kerk verbleven, omdat de passie van Bach werd onderbroken voor nog een preek van zo’n anderhalf uur.

Documentaire

“Het is het lijdensverhaal van Christus. Opgesierd met liedjes van die tijd.” Coleman maakte er een documentaire van. Niet uitputtend, want dat kan niet in 20 minuten. “Heel veel mensen vinden de muziek mooi, maar snappen die teksten niet. Daar ga ik op in. De Matthäus Passion is een Bijbelverhaal, er zitten kerkgezangen in en aria’s. Wie hebben ze geschreven en welk relatie heben ze tot het Bijbelverhaal. Ik leg dat uit.”

Coelman: “Ik ben meer gaan geloven in Bach dan in het systeem van de kerk. Bach heeft heel bijzondere functie. De boodschap van Pasen wordt extra levend gemaakt door de muziek. Het is het belangrijkste feest voor het christendom. Het gaat over de dood van Christus en daarna de wederopstanding.”

Wilminktheater

Op de website van het Wilminktheater zijn vanaf Goede Vrijdag en de dagen erna de documentaire over de Matthäus Passion van Ben Coelman te zien, kan worden gekeken en geluisterd naar een uitvoering van de Marcus Passion en een Twentse bewerking van de Marcus Passion van Jacob de Haan met als verteller/evangelist Jan Riesewijk die het lijdensverhaal in het Twents vertelt.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.