Enschede

Enschedese wethouder ‘gestalkt’ door Sophie Hilbrand: ‘Het is te triest voor woorden’

Arjan Kampman, wethouder in Enschede, weigert mee te werken aan het programma Opstandelingen van BNNVARA. Het leidde dinsdag tot een âtrieste vertoningâ met Sophie Hilbrand bij de bestuurder voor de deur.

459580 955892
Teun Staal | Tubantia

Ze stond er pontificaal zegt Arjan Kampman, terwijl een Nederlandstalig levenslied in de straat in de Enschedese wijk Twekkerveld is te horen. Met twee collegaâs op de achtergrond hield tv-maker Sophie Hilbrand zich dinsdagmiddag op voor de woning van Kampman. Doel: de wethouder confronteren met het volgens critici mensonterende lokale bijstandsbeleid.

Onrecht
Hilbrand maakt sinds enige tijd Opstandelingen, het programma dat slachtoffers van bestuurlijk onrecht opvoert. Voor een nieuwe aflevering is tv-maker Hilbrand al geruime tijd bezig met de bijstand in Enschede en het vermeende hardvochtige optreden van Kampman. De redactie werd daartoe op het spoor gezet door Enschedeër René Beunders, de voorman van Sociaal Hart die in april al eens is geïnterviewd door Hilbrand.

Kampman wil echter niet meewerken aan het programma en heeft Hilbrand dat al een paar weken geleden laten weten. âIk leg al genoeg verantwoording af over ons beleid. Ik doe dat in de krant en in maart nog bij De Monitorâ, zegt Kampman, die toen in het programma van de KRO aan het woord kwam over het bijstandsdossier.

In vergadering
Dinsdagmiddag trachtte Opstandelingen Kampman na zijn eerste âneeâ andermaal tot een gesprek te verleiden. âZe (Hilbrand, red.) stond rond het middaguur bij mij voor de deur. Maar ik was er niet, ik zat in BenW-vergadering. Ik heb haar teruggebeld en wat vragen beantwoord, maar heb ook gezegd dat ik niets voel voor een interview.â

Hilbrand bracht daarop volgens Kampman voor diens woning met een geluidsbox een Nederlandstalig levenslied ten gehore. Het tafereel is op royale afstand gefilmd door een buurtbewoner. De opname toont drie onherkenbare personen, op het filmpje van een minuut is de speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde ballade Als bijstand jouw lot is te horen. Gezongen door AnnaMcRose en geschreven door ⦠René Beunders.

Kampman: âMan, ik vind het allemaal te triest voor woorden. Om dit voor mijn huis te doen, hoe bedenk je het. Dat heb ik haar ook gezegd.â

Almelo
De gemeente Almelo maakte eerder dit jaar al eens kennis met Opstandelingen. Ook daar ging het programma op zoek naar vermeend onrecht. Burgemeester Arjen Gerritsen zag er echter geen heil in de makers te woord te staan.

De redactie van Opstandelingen was niet voor commentaar bereikbaar. De bewuste aflevering staat in principe gepland voor 25 juni.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Reinier van Willigen
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.