Enschede

Dit jaar geen Military Boekelo vanwege coronacrisis, ook niet zonder publiek

De Military Boekelo, die voor 1 tot en met 4 oktober op het programma stond, gaat niet door. Ook niet zonder publiek. De vijftigste editie van het evenement is vanwege de coronacrisis doorgeschoven naar 2021. Dat heeft de organisatie donderdag bekendgemaakt.

459625 937352
Redactie Tubantia

Dat betekent dat er dit jaar geen grote internationale topsportevenementen in Twente zijn. Onder meer de FBK Games en de Enschede Marathon waren al afgelast.

Military zonder publiek overwogen
Het bestuur heeft dit besluit genomen na intensief overleg met onder meer vertegenwoordigers uit de nationale en internationale hippische sportwereld, medewerkers en sponsors. De mogelijkheid om de Military, eventueel zonder publiek, door te laten gaan, is tot het laatste moment overwogen.

âHet viersterrenniveau waarop Military Boekelo wordt verreden, is van internationaal en Olympisch niveau en vraagt om een topsportfaciliteit en een infrastructuur waaraan geen concessies kunnen worden gedaan. Zonder publiek en het grotendeels ontbreken van financiële ondersteuning is dit onmogelijk te realiserenâ, aldus de organisatie. Bovendien vinden de organisatie en haar partners dat het past bij de eigen verantwoordelijkheid om in deze tijden de gezondheid van de samenleving voorop te stellen.
Niet doormodderen

âSinds het begin van de coronacrisis is steeds gekeken welke opties er mogelijk waren om dit topsportevenement door te laten gaan. Alles is de revue gepasseerd. Zonder publiek en aangepaste maatregelen, allesâ, aldus voorzitter Robert Zandstra.

âWij hebben tot het kabinetsvoornemen voor evenementen werd bekendgemaakt samen met de wereldpaardensportbond FEI gekeken of wij de wedstrijd door konden laten gaan. Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt. De Military draait om het samenbrengen van paarden en mensen in een omgeving waar topsport op de eerste plaats komt. Eerst de samenleving langzaam op de rit krijgen, dat is nu uiterst belangrijk. Daarom gaan we niet doormodderen, maar stellen het voor een jaar uit. Dan weet iedereen waar hij aan toe is.â

De jubileumeditie wordt nu van 7 tot 11 oktober 2021 gehouden.

âUniek evenement in de wereldâ
Alle aandacht gaat nu naar het organiseren van die jubileumeditie. Dat kan volgens de organisatie doordat de vele trouwe sponsors, founders en de overheid zich achter het besluit scharen om het evenement te verplaatsen. âEen military met publiek en de inzet van vele vrijwilligers en organisaties is wat het evenement uniek maakt in de wereldâ, aldus de organisatie.

âWe hebben nu wat extra voorbereidingstijd en hopen om onze vijftigste verjaardag samen met de deelnemers, medewerkers, grondeigenaren, sponsors en founders in goede gezondheid en groots te kunnen vierenâ, aldus Zandstra.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Emiel Muijderman