Verkeer
Stuur appje
Zoek

VVD'er Nijhuis hint naar opzet D66 bij uitlekken 'Omtzigt, functie elders'

Joost Nijhuis, VVD-raadslid uit Enschede heeft zo zijn twijfels of de beruchte notitie 'Positie Omtzigt, functie elders' per ongeluk op straat kwam te liggen. Dat zegt hij donderdagmiddag in 1Twente Vandaag.

Mes in de rug

Op de dag dat de Tweede Kamer debatteert over hoe die notitie op straat kwam te liggen, laat Nijhuis weten dat hij zich afvraagt of dat per ongeluk is gegaan. Daarbij kijkt hij met een schuin oog naar D66. "Als ik nu zie welke partij hier ongelooflijk garen bij spint en hoe bepaalde lieden van die partij nu, op witte donderdag notabene, het is bijna Bijbels, op een hele elegante wijze Rutte een mes in de rug duwen, dan sta ik daar wel even van te kijken."

'Niet meer herinneren'

Ondertussen ligt zijn partijgenoot Rutte in Den Haag onder vuur. Nadat de aantekening vorige week naar buiten kwam, liet Rutte in een interview weten dat hij het met de verkenners niet over Omtzigt had gehad. Nu de Kamer inmiddels alle stukken van die gesprekken met de voormalige verkenners binnen heeft, blijkt Omtzigt toch ter sprake te zijn gekomen. Rutte opperde een ministerfunctie voor het CDA-lid. De kamer roept hem nu ter verantwoording en wil weten waarom hij vorige week iets anders zei. Daarop zei Rutte dat hij niet gelogen heeft, maar dat hij het zich 'verkeerd herinnerde'.

PVV-leider Geert Wilders wachtte die verklaring niet af en legde nog voor het debat begon een motie van wantrouwen op tafel. Nijhuis verwacht dat die motie eind van de dag wel in wordt gediend. "Als de meerderheid die motie steunt, is het einde oefening Mark Rutte. Daar is dan niks op af te dingen."

“Als de meerderheid die motie steunt, is het einde oefening Mark Rutte. Daar is dan niks op af te dingen.”

Vertrouwelijke functie"

Wel heeft hij zijn twijfels bij het verkenningsproces, zoals het nu gaat. Sinds 2012 speelt de Kamer zelf een actieve rol bij de formatie. "We moeten het echt hebben over dat proces, daar maak ik me nog veel meer zorgen over," zegt Nijhuis. "Als je met elkaar om tafel moet om het land te besturen, dan moet je erop kunnen vertrouwen dat dat binnenskamers blijft." Hij noemt de functie van verkenner dan ook een 'puur vertrouwelijke functie'. "D66 was er voorstander van om de verkenning bij de Koning weg te halen; de Kamer moest het doen. We hebben nu gezien waar dit toe leidt. Er werd gedacht: we kunnen het zelf, nou je zou bijna denken dat dat dus niet zo is."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.