Binnenstad Hengelo

Motie om wederopbouwgevels binnenstad te behouden

Als het aan onafhankelijk raadsleden Marie-José Huis in 't Veld, Herbert Capelle en de fractie van Lokaal Hengelo ligt moet er meer worden gedaan om de wederopbouwarchitectuur in de Hengelose binnenstad te beschermen. De raadsleden willen met een motie het college opdragen om het zogenaamde 'gevelfonds' meer onder de aandacht te brengen.

Wederopbouw stichtingerfgoedhengelo
Volgens raadsleden moeten er ook aandacht zijn voor de al bestaande architectuur in de stad © Collectie Stichting Erfgoed Hengelo

Marktplein

De raad gaat vanavond een oordeel geven over het ontwerp van het nieuwe Marktplein. Volgens initiatiefnemer Huis in 't Veld moet er ook aandacht zijn voor de al bestaande architectuur in de stad. "Sommige gevels zijn in erg slechte staat en wij weten allemaal hoe dat af gaat lopen als er niet iets gebeurt, zoals bij het badhuis. Dit leidt op den duur tot verval en nog meer kosten om het op te knappen", aldus Huis in 't Veld. Destijds raakte het oude badhuis in verval nadat er lang werd gesteggeld over de herbestemming van het pand. "Het Marktplein wordt straks mooi gemaakt en dan zijn sommige gevels in slechte staat en lelijk. Dat is toch zonde?", aldus de volksvertegenwoordiger.

Gevelfonds

De gemeente Hengelo heeft een speciaal gevelfonds die pandeigenaren de mogelijkheid geeft om vervallen gevels een opknapbeurt te geven. Winkeleigenaren kunnen maximaal vijfduizend euro ontvangen voor het verwijderen van een luifel en maximaal tienduizend euro om de gevel aan te passen. "Maar het komt niet echt van de grond. In deze motie wordt opgeroepen om te kijken wat er nodig is om de gevels op te knappen."

'Van nationaal belang'

De Hengelose binnenstad behoort volgens de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) bij de zeven belangrijkste wederopbouwkernen van Nederland. De gemeente Hengelo tekende in 2016 de intentieverklaring 'Toonbeelden van de wederopbouw' en daarin wordt de Hengelose wederopbouwarchitectuur als 'van nationaal belang' beschouwd. Huis in 't Veld roept de gemeente en de Erfgoedcommissie op om een nieuw voorstel op te stellen voor het wederopbouwerfgoed op de markt met de afspraken die er met het Rijk zijn afgesproken.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.